xcounter
#

Легкий танк M10 Booker наближається до головного випробування перед виробництвом

8517
M10 Booker (всі фото: US DoD)
M10 Booker (всі фото: US DoD)

M10 Booker - це легкий танк, який у США не хочуть називати танком, повномасштабне виробництво якого має стартувати у 2025 році, хоча машина була готова ще у 2022 році

Попри те, що переможець конкурсу Mobile Protected Firepower був оголошений ще у 2022 році й ним став General Dynamics з Griffin, а також те, що ще у червні 2023 року отримав офіційну назву M10 Booker, лише зараз він наближається до головного випробування перед повномасштабним виробництвом.

І ця ситуація доволі добре пояснює підхід міноборони США до виробництва озброєння. Бо ця машина, яка була класифікована як просто бойова машина, а не легкий танк, вже нібито пройшла усі можливі випробування та прийнята на озброєння. Але має з січня по квітень 2025 року пройти експлуатаційні випробування та оцінку (IOT&E). Для цього екіпажі машин найближчі пів року будуть проходити навчання та злагодження на нових машинах.

Читайте також: Економіка воєнного часу чи просто закінчуються гроші: що буде робити Бєлоусов на посаді міністра оборони РФ
M10 Booker

А за результатом IOT&E будуть вироблені рекомендації для General Dynamics щодо змін, які необхідно внести одразу, які проблеми можливі у довгостроковій перспективі, а які питання необхідно буде вирішити лише за умов достатнього фінансування. Ці рішення мають бути узгоджені до червня 2025 року, коли заплановано початок повномасштабного виробництва M10 Booker.

Варто додати, що під час минулих випробувань цього легкого танка вже був знайдений та усунений ряд недоліків. Наприклад, покращена вентиляція бойового відділення для усунення сильної загазованості під час інтенсивної стрільби. Також була доопрацьована система охолодження двигуна та трансмісії, пише Breaking Defense.

Зазначимо, що загалом мова йде про виробництво 504 цих легких танків, вартість яких оцінюється у межах від 12 до 14 млн доларів. Тобто загальні витрати на їх закупівлю складуть від 6 до 7 млрд доларів. А вироблятися вони будуть до 2035 року.

M10 Booker

Й слід зазначити, що зараз повноцінний основний бойовий танк AbramsM1A2 SEPv3 для армії США на рівні 2023 коштує близько 25,8 млн доларів. Водночас M10 Booker - це машина на шасі ASCOD, вагою 42 тонни, що робить її дещо краще авіатранспортабельною у порівнянні з основним бойовим танком. Booker озброєний 105-мм гарматою без автомата заряджання й використовує систему управління вогнем аналогічну Abrams M1A2 SEPv3.

Екіпаж складає чотири особи. Рівень бронювання не розголошується, але вочевидь не перевищує можливості важких БМП з додатковим бронюванням. Тобто до захисту від 30-мм автоматичної гармати у передній полусфері.

Читайте також: Британія провела останні стрільби із САУ AS90, яких могло залишитись 30, як швидко буде заміна