xcounter
#

Понад 30 порталів у пекло для рашистів: які наступні цілі для HIMARS, скільки це коштує та чи буде вигідно

Пуск з HIMARS
Пуск з HIMARS
84854

Доволі часто можливо почути, що HIMARS це занадто дорога система для того, щоб бити не по стратегічних цілях, пояснюємо як насправді

Збройні Сили України, завдяки отриманню вже восьми високоточних ракетних систем HIMARS, методично та абсолютно прагматично виносять ближній тил армії РФ.

У мережі вже навіть з'явилась мапа цих ударів, ціллю яких стали бази зберігання боєприпасів та палива, транспортні вузли, а також пункти управління, тобто стратегічно важливі об'єкти.

Читайте також: Міноборони РФ "знайшло" у ПС ЗСУ десятки штурмовиків Су-25 і "збиває" їх вже по третьому колу
удари himars
Мапа від @ukraine_map

Зокрема лише на Донецькому напрямі за останню добу зафіксовано 11 нових ударів, хоча частина з них, скоріш за все, не належить до наслідків пусків HIMARS. Зокрема бити по об'єктах у Донецьку можливо і звичайною артилерією, а відстань до Маріуполя знаходиться на межі можливостей американської ракетної системи.

удари HIMARS
Мапа від @ukraine_map

І кожний з таких ударів призводить до знищення об'єкта з високою долею вірогідності, за чим стоїть не тільки можливості ракет GMLRS, а й титанічна робота української розвідки. Бо саме вона знаходить ці об'єкти та видає їх точні координати на засоби ураження. До речі, цю частину "формули успіху" доволі часто забувають і несправедливо оминають увагою.

Враховуючи те, що у генштабі РФ сидять не тільки клінічні ідіоти, рано чи пізно, але рашисти почнуть розгортати склади боєприпасів та палива поза зоною ураження HIMARS. До яких, катастрофічних наслідків для армії РФ це призведе, Defense Express вже описав у окремому детальному матеріалі.

Але це не означає, що HIMARS та M270 залишаться без роботи. Зовсім навпаки, вони почнуть виконувати ще більший об'єм задач. Цілком логічними цілями стануть пункти зв'язку, станції РЕБ, зенітні ракетні комплекси, контрбатарейні радари та пункти керування БПЛА. Координати цих об'єктів пеленгуються засобами радіотехнічної розвідки, які зараз є на озброєнні ЗСУ.

Комлпекс
Одна з тактик знищення БПЛА - удар по пункту керування

Ураження пунктів зв'язку порушить керування військами від штабів з'єднань армії РФ, які, скоріш за все, зараз переносяться на більшу глибину у тил. Нищення РЕБ та ЗРК - дозволить значно легше "дихати" не тільки операторам БПЛА, але й пілотованій авіації та активніше застосовувати у якості ударного дрона Bayraktar TB2. А знищення контрбатарейних радарів та пунктів управління дронами позбавить армію РФ очей та можливості коригувати вогонь.

Часом можливо почути, що ракети GMLRS занадто дорогі. За наявною інформацією, вартість однієї ракети M31A2, приблизно, становить 105-125 тисяч доларів. З одного боку нібито величезні кошти, особливо, якщо рахувати, що одномоментний залп з 12 HIMARS з 72 ракет потягне на 9 млн доларів.

пуск himars
Півмільйона доларів у повітрі

Але все легше сприймається у порівнянні. Наприклад, одна ракета для протитанкового Javelin коштує близько 80 тисяч доларів. І це ні в кого не викликає подив, бо є розуміння, що цей ПТРК знищує танк вартістю у декілька млн доларів. А насправді як би це дивно не виглядало, але ракета GMLRS коштує стільки ж, скільки високоточний снаряд Excalibur, бо його вартість близько 120 тисяч доларів за одиницю.

Водночас, як і у випадку з Javelin, ракети GMLRS з "першого пострілу" знищують цілі вартість яких у рази більша. Тому, навіть якщо просто брати виключно економічну складову, високоточна зброя значно вигідніша за звичайну.

Читайте також: Знищити Кримський міст: як він захищений, наскільки це потрібно і що дасть