xcounter
#

ОТРК "Іскандер": всі "надздібності" з категорії шоу-зброї

Російські ОТРК "Іскандер" з двома типами ракет, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російські ОТРК "Іскандер" з двома типами ракет, ілюстративне фото з відкритих джерел
81728

В ЗМІ, зокрема в іноземних, промайнули повідомлення про надздібності ракет ОТРК "Іскандер" долати ПРО, проривати ППО і творити інші дива завдяки наявності модулів РЕБ та відкидних хибних цілей. Ми, так сталося, ракетних Хогвардсів не закінчували, та фізику в школі вивчали, а потім ще й на додачу сопромат, деталі машин, конструкційні матеріали і балістику теж. Ну, то глянемо, що ж там насправді.

Отже, ракета 9М723. Сконструйована в Коломні в КБ машинобудування, прийнята на озброєння в 2011 році. Ракета – квазібалістична, з кореляційною системою наведення. Дальність стрільби – 480 км (треба думати – 500 км, але договір про РСМД таке забороняє). Швидкість ракети на початковій ділянці траєкторії – 2100 м/c (тобто 6М, формально – гіперзвукова зброя).

Искандер
Момент пуску балістичної ракети ОТРК "Іскандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ракета в польоті витримує навантаження в 20-30G, адже маневрує на активній ділянці траєкторії. Максимальна висота, на котру піднімається ракета, – більше 100 км. Важить 3800 кг, має бойову частину 470 кг. Зустрічаються цифри про наявність в РФ 960 ракет.

Читайте також: Про ракетний треш "ерефії" і трохи про те, що буде далі

З незрозумілої мови на нашу перекладається так: ракета спроможна маневрувати, поки працює твердопаливний двигун (ракета – одноступенева), на балістичній ділянці після його вимкнення – не спроможна. І це варто запам’ятати.

Тепер слідкуйте за руками: корпус ракети – моноблок, тобто моноліт, всього одна деталь. Ракета стартує і влучає в ціль в одному і тому самому вигляді. Контейнера в неї немає. Тобто, зсередини ракети жодних цілей-пасток випадати не може, бо немає ні як, ні звідки (хіба що з фантазій путінських пропагандистів).

Image 9

Зверніть увагу на хвостові стабілізатори: ними неможливо керувати польотом, тобто жодних маневрів після вимкнення двигуна і втрати можливості керувати вектором тяги ракета робити не спроможна.

Ракета піднімається в стратосферу та атакує ціль звідти, тобто всю другу ділянку траєкторії вона летить по параболі, котра легко обраховується РЛС, що дозволяє навести на неї ракету-перехоплювач. ППО ПС ЗС України саме так і роблять. І досить влучно.

Image 11

Також варто пам’ятати, що ОТРК – суто наступальні, створені під застосування ядерної зброї, їх ефективність в неядерному спорядженні – нижча, ракета з легшою неядерною БЧ летить лише на 300 км. Ця зброя починає війну, але не закінчує.

Искандер
Ракета 9M723K5 у тому вигляді, в якому вона була прийнята на озброєння у 2006 році, тобто з паливом, що має характеристики на рівні ракети "Точка-У", під час польоту на заниженій траєкторії досягає дальності близько 247÷263 км.

"Іскандер" – дорогий, потребує розвідувальної інформації від повітряних засобів розвідки, спроможних діяти в оперативній глибині, що без панування у повітрі неможливо повною мірою, до того ж ракети не уражають рухомі цілі.

Наявність "Іскандера" у одної зі сторін конфлікту не відміняє необхідності воювати, не робить ціну перемоги меншою, а бої – безпечнішими.

Комплекс
Комплекс "Іскандер" із балістичною ракетою

ВИСНОВОК:

ОТР "Іскандер" – просто хороша і точна майже балістична ракета. Сама звичайна. Всі її "надздібності" – російська шоу-зброя.

Я б більше хвилювався з приводу ОТР "Іскандер-К" (вона ж – ракета Р-500), крилатої ракети, дальність стрільби котрої приховується, але за оцінками експертів з армій НАТО може становити до 2000 км.

Отож: поява на фронті ТРК "Точка" говорить про вичерпання ракет для ОТРК "Іскандер" у росіян. І про це, впевнений, знає Генштаб ЗСУ.

Віктор Кевлюк

Читайте також: Пуски російських ракет по Україні: чому по цілях потрапило лише 40%