xcounter
#

Пуски російських ракет по Україні: чому по цілях потрапило лише 40%

Підготовка до пуску балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Підготовка до пуску балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
53686

ЗС Росії пустили по об'єктах України 810 ракет. Чому по цих об'єктах потрапило лише 328 ракет – у матеріалі Defense Express.

Дванадцятого березня 2022 р о 5:33 військовий блог BMPD, що належить російському центру АСТ, оприлюднив повідомлення міністерства оборони США про кількість пусків російською стороною крилатих та балістичних ракет усіх типів та видів базування під час "спеціальної військової операції в Україні" з 24 лютого до 11 березня 2022 р.

Підготовка до пуску ОТРК
Підготовка до пуску ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Згідно з цими даними, до кінця 11 березня було зроблено приблизно 810 пусків. У т.ч. 24-го лютого 160, 25-го – 40, 26-го – 50, 27-го – 70, 28-го – 60, 1-го березня 20, 2-го – 50, 3-го – 30, 4-го – 20, 7-го березня (й, мабуть, також 5-го та 6-го березня, за якими немає окремих даних) – 125, 8-го – 45, 9-го – 40, 10-го – 65, 11-го - 35. Разом, близько 810 пусків.

Читайте також: Про ракетний треш "ерефії" і трохи про те, що буде далі

Водночас, "блогер" додав до замітки інше повідомлення на цю ж тему: "У свою чергу, МО України 11 березня поширило дані, що з моменту "початку вторгнення Росії" по "мирних місцях" російською стороною було завдано 219 ракетних ударів із застосуванням 328 ракет, причому дана розкладка за типами.

Момент пуску балістичної ракети ОТРК
Момент пуску балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

154 ракети "Искандер" (мабуть, балістичні);

97 "Калибр";

56 авіаційних крилатих ракет "Х" (мабуть, Х-101 та Х-555);

21 ракета "Точка-У". Повнота цих даних незрозуміла, як і те, що мають на увазі під "мирними місцями".

Час був ранішній, "блогер", мабуть, був сонний, та він спочатку не здогадався, чому МО США повідомили про 810 пусків, а МО України – про удари 328 ракет. "Блогер" не запитав себе: як це так – пустили 810 ракет, впало 328, а куди ж поділися ще 482? Але як тільки він себе запитав про це, то негайно стер дану замітку, але було вже пізно – хтось встиг її прочитати, а я навіть скопіював.

Армія РФ веез до кордону з Україною ракети до
Армія РФ перед війною везла до кордону з Україною ракети до "Іскандерів" у вагонах для вугілля, фото з відкритих джерел

Уся справа у тому, що й МО США й МО України не помилилися, та повідомили чисту правду. Дійсно, ЗС Росії пустили по об'єктах 810 ракет, але долетіло туди, де МО України змогло виявити сліди їх падіння, 328. Інші 482 ракети потрапили туди, де МО України не змогло їх виявити. В Україні є такі місця – широкі степи, високі гори, густі ліси, глибокі річки, а також Чорне та Азовське моря.

Пуск ракети
Пуск ракети "Калібр"

До речі, поряд з Україною, у Росії та Білорусі теж багато таких місць. Коротше, можна сміливо припустити, що ці ракети потрапили не за призначеними цілями, а куди завгодно.

Що може означати той факт, що по цілях потрапило лише 40% з пущених дорогих "високоточних" та тих, що "не мають аналогів" ракет "Искандер", "Калибр", Х-101, Х-555, та менш точних "Точка-У"?

Точка-У

Перше, що спадає на думку – це те, що дані ракети не такі вже й високоточні та досконалі за конструкцією, системою наведення тощо. Недарма, «блогер» швидко видалив замітку – адже це дуже погана реклама для творців таких ракет та взагалі для ОПК Росії.

Через брак "Іскандерів" та "Калібрів" РФ застосовує старіший оперативно-тактичний ракетний комплекс "Точка-У"

Друге – якість виготовлення ракет. Вона там, мабуть, така ж сама, як на підприємствах "Роскосмосу", чиї ракети під час запусків падають досить регулярно.

Ракета 9M723K5 у тому вигляді, в якому вона була прийнята на озброєння у 2006 році, тобто з паливом, що має характеристики на рівні ракети «Точка-У», під час польоту на заниженій траєкторії досягає дальності близько  247÷263 км.
Ракета 9M723K5 у тому вигляді, в якому вона була прийнята на озброєння у 2006 році, тобто з паливом, що має характеристики на рівні ракети «Точка-У», під час польоту на заниженій траєкторії досягає дальності близько 247÷263 км.

Третє – саботаж. Ймовірно, що на заводах ОПК Росії та у її ЗС залишилися ще люди з совістю, яким соромно за агресію Росії. А може, це українські диверсанти «з візитками Яроша», яких постійно ловить пильне ФСБ, але їх стільки, що усіх не зловиш.

Загалом версії можуть бути різні, але за фактом виходить, що 6 ракет із 10, випущених по об'єктах України, не потрапляють у них, а летять невідомо куди. Що тут можна ще написати? Можна лише побажати, щоб таких "заблукавших" ракет було ще більше.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: ЗСУ знищили на Чернігівщині одразу дивізіон ОТРК "Искандер" рашистів