xcounter
#

Окупанти знову засвітили рідкісну 240-мм РСЗВ "Чебурашка", де взяли снаряди до неї

43854
"Кустарні" РСЗВ "Чебурашка", які отримали частини "1-го армійського корпусу" окупаційних військ, серпень 2022 року, фото - twitter-профіль NecroMancer
"Кустарні" РСЗВ "Чебурашка", які отримали частини "1-го армійського корпусу" окупаційних військ, серпень 2022 року, фото - twitter-профіль NecroMancer

Такий калібр не є стандартним для армії РФ, натомість є стандартним для Північної Кореї

У відкритому доступі з’явились кадри, з яких випливає, що російські окупанти в боях на Сході України використовують зокрема рідкісну РЗСВ "Чебурашка" із задекларованим калібром 217 мм, фактичний показник складає 240 мм.

Особливість тут полягає в тому, що до повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року ці реактивні системи формально належали так званому "1-ому армійському корпусу" донецьких сепаратистів, і в російській пропаганді системи "Чебурашка" подавались як "кустарний" виріб окупантів, зроблений на тимчасово окупованій частині Донеччини. Крім того, це лише друга згадка про рашистську РСЗВ "Чебурашка" за весь час повномасштабної війни РФ проти України.

Читайте також: Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси
Ворожа РСЗВ "Чебурашка" в боях на Сході України, зима 2024 року, зображення з відкритих джерел

У серпні 2022 року окупанти демонстрували, що їх "1-ий армійський корпус" отримав дві додаткові системи "Чебурашка", без розкриття інших важливих деталей. Перша з цих деталей – можлива кількість цих РЗСВ, вважається, що вони виготовлялисьв одиничних екземплярах.

Друга з цих деталей – звідки російські загарбники беруть боєкомплект під цю РСЗВ калібру 240 мм. Цей калібр для армії РФ не є стандартним, 240-мм мала хіба що система БМ-24 "родом" ще з 1950-х років, і тут можна сумніватись, що на складах армії РФ до наших днів збереглись відповідні боєприпаси.

Натомість можемо звернути увагу на те, що відповідно до The Military Balance 2023, одразу цілу лінійку РСЗВ під калібр 240-мм має армія КНДР – ті самі БМ-24 і системи під індексами M-1985 M-1989 та M-1991.

Радянські системи залпового вогню БМ-24, архівне фото з відкритих джерел

Коротко нагадаємо базові відомі характеристики рашистської РСЗВ "Чебурашка": кількість направляючих – 64 на одній машині, дальність стрільби – до 10 кілометрів.

За останні кілька тижнів це був аж ніяк не єдиний зразок нестандартного озброєння, який засвітився в складі окупаційних військ за останні кілька тижнів.

Для початку, тут мова про корабельні бомбомети РБУ-6000, адаптовані для стрільби по наземним цілям та встановлені на шасі МТ-ЛБ, танка Т-80 і навіть вантажівки "Урал". Також ми розповідали про те, що рашисти перейшли до розконсервації рідкісних 130-мм гармат М-46 з 1950-х років.

Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти згадали про свій рідкісний БТ-3Ф, який тепер випробовують в Арктиці