xcounter
#

Невдовзі здійснить перший політ новітній винищувач, що замінить F-16 у повітряних силах Туреччини

24740
Фото — @IsmailDemirSSB
Фото — @IsmailDemirSSB

Контракт на розробку і виробництво турецького літака було укладено у 2016 році

Вже завтра, 27 грудня, у Туреччині свій перший політ має зробити винищувач KAAN — це буде дійсно історична подія для турецького оборонного комплексу, бо йдеться про дебют амбітного проєкту літака, який зрештою буде доведено до рівня п’ятого покоління, що був розроблений компанією Turkish Aerospace Industries (TAI).

Відомо, що протягом останніх декількох місяців турецькі інженери готували літак KAAN до цієї знакової події, зокрема в рамках підготовки до першого польоту були успішно проведені випробування, розповідають у виданні Daily Sabah.

Читайте також: Рік турецької авіапромисловості: від реактивних БПЛА ANKA-3 та Kızılelma, ​до літаків TF-X з Hürjet та ударного ATAK 2

Винищувач KAAN (раніше відомий як TF-X) має у турецьких повітряних силах зрештою замінити F-16 — рішення спроєктувати та виробляти національний винищувач завоювання переваги у повітрі Виконавчий комітет оборонної промисловості Туреччини (SSIK) прийняв ще у грудні 2010 року.

Через п’ять років, у 2015, компанія TAI представила три перспективні конфігурації планера літака — двомоторний FX-1 з конфігурацією типу F-22, і одномоторні FX-5 з конфігурацією типу F-16 та FX-6 з конфігурацією як у Saab JAS 39 Gripen.

Офіційним стартом розробки літака можна вважати 5 серпня 2016 року, саме тоді оборонне відомство Туреччини підписало з TAI контракт на проєктування та розробку винищувача. Таким чином, між підписанням угоди і першим польотом літака пройшло 7 років і майже 5 місяців, і це швидше за РФ, Корею та Китай.

Причому коли в листопаді 2021 року генеральний директор TAI Темель Котіль повідомив, що компанія виготовила першу деталь для національного бойового літака TF-X, повідомлялося, що перший політ має відбутися аж у 2026 році. Згодом дату перенесли на 2025 рік і зрештою — на 2023.

Щодо темпів виробництва і постачання новітніх літаків, то у травні 2023 року гендиректор TAI, повідомив, що у 2028 році компанія планує поставити повітряним силам Туреччини 20 літаків KAAN у версії Block 10, а у 2029 темпи постачання мають становити до двох літаків на місяць.

Читайте також: Казахстан вже в 2024 році може почати виробництво турецьких БПЛА, навіть раніше за Україну