xcounter
#

На GPS сподіватися не варто: у Saab пропонують нове рішення для навігації власних Gripen

2272
Шведські ВПС під час навчань стикались з проблемою в роботі GPS-навігації
Шведські ВПС під час навчань стикались з проблемою в роботі GPS-навігації

Наразі всі можливості навігації без використання GNSS були запропоновані Фінляндії у рамках програми Saab HX

Шведська компанія Saab планує запропонувати оператором літаків Gripen оновлену навігаційну функцію для роботи в умовах загроз, які порушують роботу систем через глушіння GPS.

"Протягом багатьох років основним рішенням були глобальні навігаційні супутникові системи [GNSS] і, частіше всього, GPS", – зазначає льотчик-випробувач Gripen Йонас Якобссон.

Читайте також: Saab експериментує із 3D-деталями до JAS39 Gripen: літак зроблять більш універсальним
JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen

Разом з тим, серйозні перешкоди роботі GPS спостерігалися під час масштабних військових навчань у Скандинаві, а незначні збої також можуть бути викликані природніми явищами, такими як сонячні спалахи. Водночас Якобссон зазначає, що

У зв’язку з тим, що військово-повітряні сили вимагають найвищий рівень точності навігації та наведення, у Saab спробують знайти інше рішення для власних літаків.

Рішення, що пропонують у Saab, має об’єднати вхідні дані від чинної системи навігації Ternav, знімки одометрії у реальному часі з камери та тривимірну картографічну модель поверхні, представлену Maxar Technologies через базу злиття датчиків.

винищувач Gripen камери
У Saab вже протестували одометричну камеру в режимі реального часу

За словами компанії, це забезпечить більшу точність позиціювання, ніж використання традиційних інерціальних вимірювальних пристроїв.Зазначається, що у 2018 році Saab і Maxar провели льотні випробування Gripen з використанням камери в контейнері для оцінки потенціалу такої системи, а в 2020 році ця робота була розширена до проведення обробки в режимі реального часу за допомогою демонстраційного літака Gripen E/F.

Gripen винищувач
Зазначається, що нова технологія, окрім власне літаків Gripen, також може застосовуватися на таких платформах, як GlobalEye чи БПЛА

Стверджується, що випробування були успішними – а додаткові льотні випробування можуть бути проведені приблизно через рік.

Читайте також: JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України: чи найкращий це варіант