xcounter
#

Міноборони заявило про завершення держвипробувань "Штурм-СМ": що це за ракетний комплекс

30713
Пуск "Штурм-СМ" у 2020 році
Пуск "Штурм-СМ" у 2020 році

Що це за система озброєння, та які переваги вона може дати на полі бою проти окупантів

Станом на початок січня 2024 року уже було завершено державні випробування та проведена кодифікація мобільного протитанкового ракетного комплексу "Штурм-СМ" на базі однієї з бойових броньованих машин. До цього протитанкового комплексу було розроблено українські ракети з різними типами бойових частин.

В свою чергу, проведений процес кодифікації дає дозвіл Міноборони України укладати угоди на поставку тих чи інших систем озброєння із підприємствами-виробниками. Про це заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк повідомив у коментарі виданню "Економічна правда".

Читайте також: Які проблеми були у виробників дронів з Держспецзв’язком і чи зміниться ситуація з новим керівництвом
"Штурм-СМ" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Від Defense Express наголосимо, що тут мова про систему озброєння, робота над якою була почата ще до повномасштабного вторгнення, по якій наразі можуть бути невідомі деякі важливі деталі, але яка водночас є доволі потужною за своїми характеристиками та зможе значно підсилити наших воїнів на полі бою проти російський загарбників.

Якщо конкретніше, то проект "Штурм-СМ" задумувався як глибока модернізація радянського протитанкового комплексу 9П149 "Штурм-С". Перша публічна презентація "Штурм-СМ" відбулась під час виставки "Зброя та Безпека-2021", і на той момент вже було відомо про дві важливі особливості цього комплексу.

Перша –на "Штурм-СМ" була встановлена нова оптико-електронна станція від від "Ізюмського приладобудівного заводу". Друга – замість радянських протитанкових ракет 9М114 "Кокон" інтегрувались керовані ракети РК-2П від ДККБ "Луч".

Таке поєднання дало "Штурм-СМ" можливість бити в будь-яку пору доби на дистанцію до 6-7 кілометрів по цілям, які можуть мати бронезахист до 800 мм (для порівняння, "Штурм-С" може бити по цілям на дистанції лише до 4 км і лише в світлу пору доби).

РК-2П у транспортно-пусковому контейнері

Ймовірно, що в процесі роботи над "Штурм-СМ" деякі важливі деталі могли змінитись. Наприклад, зміни могли торкнутись комплектуючих та/або виробника оптико-електронної станції (але це лише припущення).

Але якщо в процесі вдалось зберегти базову характеристику – здатність вражати цілі на дистанції до 6-7 км в будь-яку пору доби, то це дасть можливість підвищити дальність ураження танків ворога, які доволі часто використовуються для прямої підтримки штурмових груп армії РФ. І відповідно – ще більше ускладнити ворогу використання ОБТ на полі бою.

Читайте також: Які проблеми були у виробників дронів з Держспецзв’язком і чи зміниться ситуація з новим керівництвом