xcounter
#

Яке питання з F-35 треба вирішити вже зараз, щоб не було "катастрофи" під час реальних бойових дій

4141
Винищувач п’ятого покоління F-35. Всі фото: U.S. Air Force
Винищувач п’ятого покоління F-35. Всі фото: U.S. Air Force

У США активізують роботу з питань деталей для F-35, щоб вони не заскочили зненацька в майбутньому

Щоб військові могли повноцінно літати на своїх F-35 під час реальної війни в майбутньому, у рамках програми винищувача п’ятого покоління треба потурбуватися щодо "більш стійкого ланцюжка постачань" – таку тезу озвучив генерал-лейтенант Майкл Шмідт, виконавчий директор цієї програми, розповідає видання Defense News.

f-35 винищувач
Щоб винищувачі F-35 могли активно нищити ворога, треба потурбуватися про наявність запчастин до них

Так, наразі ланцюжок постачань деталей для F-35 працює таким чином, щоб мати лише невеликий їхній запас на складах, а загалом вони постачаються безпосередньо перед тим, як вони потрібні – така схема чудово працює на зниження витрат на доволі недешеве обслуговування літака п’ятого покоління.

Але за умови війни в майбутньому така схема "може призвести до катастрофи", відзначає Шмідт – і це в цілому зрозуміло, бо будь-який збій навіть в ідеально відпрацьованому ланцюжку постачань може призвести до того, що винищувачі просто вчасно не отримають необхідні компоненти. І з цим треба щось робити.

У Lockheed Martin щодо цього відзначають таке – що наразі у компанії намагаються спрогнозувати так звані "цикли попиту", щоб буквально мати змогу передбачити, коли й які саме компоненти треба буде постачати. І як кажуть у компанії, навіть за умови наявності коштів і можливостей для ремонту, для підготовки багатьох компонентів все одно потрібен час. Ну і загалом, щоб мати стійкий ланцюжок постачань в умовах воєнного часу, "оборонка" і, зокрема, Повітряні сили повинні будуть плідно попрацювати разом.

Як стверджує Шмідт, ефективно обслуговувати F-35 також має допомогти й те, що програма F-35 є міжнародною: "Через декілька років ми будемо літати в Європі від 500 до 600 F35", – відзначає він, і додає, що величезна можливість полягає в тому, щоб використовувати логістику та середовище обслуговування один одного. Але до цього також треба опрацювати моменти, щоб мати можливість вчасно постачати потрібні компоненти у потрібні місця.