xcounter
#

ХАМАС показав підводний дрон-камікадзе, який зробили із балону під газ

3769
Підводний дрон-камікадзе Al Asef угрупування ХАМАС, зображення з відкритих джерел
Підводний дрон-камікадзе Al Asef угрупування ХАМАС, зображення з відкритих джерел

У цьому виді озброєння привертає увагу саме відносна простота виготовлення, на якій ми і зосередимось

В ході нинішньої війни проти Ізраїлю бойовики терористичного угрупування ХАМАС показали в своєму розпорядженні зокрема підводний дрон-камікадзе Al Asef, який вони також називають "керованою торпедою".

Хоча самі терористи не стали розкривати характеристики цієї зброї, але продемонстровані ними кадри дозволяють зробити деякі висновки по конструкції та характеристикам підводного дрона-камікадзе Al Asef, як мінімум – по елементам, які можуть використовуватись для виробництва цієї зброї.

Читайте також: ЦАХАЛ має ракетні катери, які послав у Червоне море через пуски ракет з Ємену
Підводний дрон-камікадзе Al Asef угрупування ХАМАС, ілюстративна інфографіка від Naval News

Тут ми будемо опиратись на публікацію від порталу Naval News за авторства оглядача H I Sutton, в якій йдеться про наступне.

Судячи з усього, як корпус для такого підводного дрону було використано взагалі балон для стисненого газу, і саме тому, щоб занурювати таку конструкцію під воду, довелось використовувати рулі глибини з дуже великою площею.

Яка силова установка використовується для Al Asef – точно сказати складно, але скоріш за все, там застосовується "класичний" бензиновий двигун від БПЛА "літакового" типу.

Підводний дрон-камікадзе Al Asef угрупування ХАМАС, зображення з відкритих джерел

Щодо хвостової частини та гвинта – скоріш за все, це було взято уже від якогось елементу водолазної апаратури, і "прикручено" на балон. Маса бойової частини – невідома, можна лише сказати те, що там використовується "класичний" контактний підривач. А для управління використовується "прикручена" Go-Pro-камера, відповідно вивід цього дрона на ціль можливий лише з постійним керуванням від оператора.

Із додаткових деталей тут відомо лише те, що ХАМАС уже в 2021 році мав підводні дрони-камікадзе Al Asef. І є лише припущення, що конструкцію й технології для такої зброї палестинські бойовики могли "позичити" у своїх "колег" із "Хезболли" чи Ірану.

Раніше Defense Express розповідав про те, що ХАМАС міг отримати від Ірану одразу два типи дронів-камікадзе для ударів по Ізраїлю. І також – що бойовики ХАМАСу показали свої реактивні снаряди ППО Mutabar-1, і це дуже цікава зброя.

Процес підготовки до стрільби із установок ППО Mutabar-1 угрупування ХАМАС, жовтень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео
Читайте також: Щоб робити більше Patriot і скоротити терміни постачань, у RTX планують масштабні розширення