xcounter
#

Франція будує для ОАЕ два корвети проекту Gowind 2500

813
Корпус першого корвету Gowind 2500 для ОАЕ, фото з відкритих джерел
Корпус першого корвету Gowind 2500 для ОАЕ, фото з відкритих джерел

За 750 мільйонів євро Франція обіцяє не тільки збудувати кораблі, але й також навчити екіпажі цих корветів вести морський бій за різних оперативних сценаріїв

Французька кораблебудівна компанія Naval Group будує два корвети проекту Gowind 2500 на замовлення Об’єднаних Арабських Еміратів. Перший корвет під назвою Bani Yas (P110) був спущений на воду 4 грудня 2021 року, спуск на воду другого корабля запланований на 2022 рік. Про це пише портал Naval News.

Вивід із заводського цеху корпусу першого корвета Gowind 2500 для ОАЕ, фото з відкритих джерел

Контракт на будівництво двох корветів проекту Gowind 2500 вартістю 750 мільйонів євро Франція та ОАЕ уклали в 2019 році.

Читайте також: Міноборони до кінця року може укласти контракт з MBDA на закупку комплексу ППО VL MICA для нового корвету

За умовами цього контракту, виробництво кораблів відбуватиметься повністю на потужностях Naval Group у Франції; французи не тільки поставлять корвети замовнику, але й також – проведуть повний цикл навчання екіпажів для цих кораблів, зокрема навчать вести морський бій за різноманітних оперативних сценаріїв.

Корвет проекту Gowind 2500, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також відомо, що корвети Gowind 2500 для ОАЕ отримають систему управління вогнем SETIS та блоки розподілу й обробки даних Netans. Автори Naval News пишуть, що такого роду обладнання дозволяє адаптувати кораблі під конкретні вимоги замовника.

Тим більш, що кораблі для Об’єднаних Арабських Еміратів мають певні відмінності в наборі озброєння від "базової моделі": замість зенітно-ракетного комплексу VL-MICA корвети для ОАЕ будуть озброєні зенітними ракетами Evolved Sea Sparrow.

Корвет проекту Gowind 2500, ілюстративне фото з відкритих джерел

Опціонально – на корвети Gowind 2500 для ОАЕ можуть бути встановлені пакети направляючих для реактивних систем залпового вогню, щоб ці кораблі могли виконувати завдання вогневої підтримки морського десанту.

Інші відомі характеристики корветів проекту Gowind 2500 для ОАЕ:

  • довжина корпусу – 102 метри;
  • ширина корпусу – 16 метрів;
  • повна водотоннажність – 2800 тонн;
  • енергетична установка – дизель-електрична;
  • швидкість та автономність – 25,5 вузлів та 21 день;
  • екіпаж – 65 офіцерів та матросів + до 15 бійців загону спецпризначення.
Модель корвета Gowind 2500 для ОАЕ, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Флот США протягом 2021 року отримав уже три есмінці типу Arleigh Burke