xcounter
#

Досвід сусідів: Ізраїльські РЛС для Словаччини

РЛС ELM-2084
РЛС ELM-2084
1151

Одним з ключових напрямків розвитку оборонного потенціалу ЗС Словаччини є оновлення технічної бази і придбання нових засобів повітряного спостереження. Цей досвід може бути опосередковано цікавий і Україні - не з точки зору необхідності придбання іноземних зразків, а з точки зору масштабності оновлень. Власних рішень в цій сфері у України вистачає

Словаччина 25 березня 2021 року підписала з Ізраїлем дві угоди стосовно закупівлі 17 нових трьохкоординатних РЛС для ЗС Словаччини. Після замовлення у грудні 2018 року багатоцільових літаків Lockheed Martin F-16 Block 70 це є черговим кроком в напрямку розбудови нових спроможностей у сфері ППО цієї країни. Поставка нових РЛС середньої, короткої і близької дальності дії, а також супутнього обладнання і послуг мають бути здійснені між квітнем 2022 року і 2026 роком.

РЛС ELM-2084
Для армії Словаччини будуть поставлятись багатофункціональні РЛС ELM-2084

Вартість контракту становить близько 148,2 млн євро і передбачає офсет для словацької оборонної промисловості. Остання має отримати близько 45 млн євро з цієї суми. Головним отримувачем офсету буде державна акціонерна компанія Letecka opravovne Trenczyn (LOTN). Йдеться про 17 трьохкоординатних РЛС викриття повітряних цілей 3-х типів: 6 станцій типу ELM-2084MS, 5 типу ELM-2084S i 6 типу ELM-2138M, які має поставити для МО Словаччини компанія Elta System, що входить до складу IAI. Варто зазначити, що останнім часом РЛС виробництва ізраїльської компанії Elta Systems придбали також Чехія і Угорщина.

Читайте також: Словаччина купує у Ізраїлю аж 17 РЛС ELM-2084​: навіщо стільки...
Трьохкоординатні РЛС
Трьохкоординатні РЛС повітряного попередження сімейства ELM-2084 виробництва ізраїльського концерну ELTA Systems.

Платежі за отримані вироби та послуги, відповідно до угоди, будуть здійснюватися 4 траншами у 2021-2024 роках. Перша угода стосується економічної співпраці між ізраїльською компанією ELTA Systems Ltd. І словацькою акціонерною спілкою Letecke opravovne Trenčin a.s. (LOTN a.s.). З боку словацького підприємства угоду підписав голова правління і генеральний директор Любомир Галко, а з боку ізраїльського – Ейял Шапіро, директор дивізіону протиповітряних і морських систем ELTA Systems.

Трьохкоординатна РЛС середньої дальності ELM-2084M-MMR
Трьохкоординатна РЛС середньої дальності ELM-2084M-MMR відрізняється характерним прямокутним антенним блоком значних розмірів.

Друга – основна міжнародна угода – стосується поставок РЛС. Її підписали начальник директорату МО Ізраїлю у справах міжнародного співробітництва і експорту озброєнь (SIBAT), бригадний генерал Йя’ір Кулас та державний директор у справах озброєння МО Словаччини Йозеф Зекуца. LOTN a.s. буде головним партнером ізраїльських виробників і постачальників техніки з боку Словаччини, однак у цьому також братимуть участь інші локальні компанії. Про подробиці участі словацької оборонної галузі наразі даних немає, однак угода передбачає, що остання отримає щонайменше 30% вартості контракту.

LOTN a.s. буде головним партнером ізраїльських виробників і постачальників техніки з боку Словаччини / Фото:lotn.sk

Відомо, що у LOTN a.s. буде організовано монтаж приймально-передаючих модулів DTRM (Data Transmission Receiver Module) для нових РЛС, також йшлося про запуск виробництва механічних елементів обертових антенних блоків, а також виготовлення і монтаж інших вузлів конструкцій.

Слід додати, що зазначеним подіям передувала робоча поїздка до Ізраїлю міністра оборони Словаччини Ярослава Надя 10-11 березня п.р. Головною темою перемовин з ізраїльським міністром оборони Беньяміном Ганцем було власне узгодження умов майбутнього контракту, а також відвідання кількох ізраїльських оборонних підприємств. Після завершення візиту, 11 березня МО Словаччини повідомило про успішне завершення переговорів щодо закупу РЛС, а міністр Надь оцінив рівень готовності документів у 99%.

13 січня 2021 року міністр Надь отримав згоду уряду Словаччини на проведення переговорів у режимі G2G з урядом Ізраїлю щодо придбання нових РЛС. MO Словаччини спрямувало свої рекомендації щодо вибору ізраїльської оферти до міжгалузевого затвердження урядом і Радою безпеки Словацької Республіки. Оферта отримала найвищу оцінку серед аналогічних пропозицій на фінальному етапі міжнародного конкурсу.

РЛС викриття малогабаритних низько літаючих цілей
РЛС викриття малогабаритних низько літаючих цілей і цілей типу RAM ELM-2138M Green Rock.

На чергових позиціях містилися пропозиції від Великої Британії і Франції, які оцінювала команда з 42-х спеціалістів різного профілю від Міністерства оборони, генерального штабу і Повітряних Сил ЗС Словаччини. Мандат міністра оборони Словаччини передбачав підписання угоди з Ізраїлем щодо РЛС до 31 березня 2021 року. У разі виникнення проблем, що унеможливлювали б підписання у зазначений термін, представники МО Словаччини мали розпочати перемовини щодо поставок РЛСз урядом Великої Британії, а пізніше, якщо угода не буде підписана - з урядом Франції.

Метою програми є комплексна заміна 24 РЛС, у т.ч. застарілих і складних з точки зору подальшої експлуатації (ST-68MSK, P-37MSK, RL-4AM, PRW-17 – за виключенням однієї станції, решта старих РЛС вже цілком вичерпала технічний ресурс), а також 17 РЛС, які планувалося придбати останніми роками. Йдеться про нові трьохкоординатні станції: 6 РЛС середньої дальності (проект P2-4), 5 РЛС малої/короткої дальності (проект P2-5) i 6 РЛС ближньої дальності (проект P2-10). Бюджет програми було визначено в межах 155,09 млн євро брутто.

24 червня 2020 року МО Словаччини надіслало 10 заздалегідь визначеним іноземним країнам (Франція, Нідерланди, Ізраїль, Угорщина, Польща, Іспанія, Італія, Туреччина, США і Велика Британія) запити на урядові пропозиції (RfGP, Request for Government Proposal). Документ у т.ч. передбачав можливість застосування процедури G2G, a також доручення словацької промисловості до ланцюга поставок і підтримки експлуатації обладнання протягом усього життєвого циклу, розрахованого щонайменше на 20 років.

Фото: hungarytoday.hu

2 грудня 2020 року конкурсна комісія оцінила надіслані учасниками конкурсу оферти. З огляду на вартість, найбільш привабливою виявилася ізраїльська оферта, що передбачала вартість продажу 17 РЛС у 248 382 817 євро (у т.ч. вартість носіїв-11 вантажівок 6×6 i 11 4×4 та вартість експлуатації протягом життєвого циклу). Другою за ціною була британська оферта (266 289 595 євро) і третьою-французька (360 792 480 євро), проте, обидві останні перевищували бюджетні можливості МО Словаччини. Відтак, саме ізраїльську оферту було визначено в якості найкращої для подальшого підписання угоди.

Нові трьохкоординатні РЛС середньої дальностімають повністю замінити застарілі станції P-37MSK (1RL139MSK), тобто, модернізовані у Словаччині РЛС ще радянського виробництва кінця 1960-х років. На відміну від попередників, нові станції мають бути мобільними (P-37 була возимою, відповідні пости розміщувалися у причепах, за виключенням посту управління, що містився на шасі вантажівки). РЛС мають становити головне (первинне) джерело радіолокаційної інформації щодо викритих та супроводжуваних повітряних цілей, бути засобом безпосереднього радіолокаційного розпізнавання та основою наведення власної винищувальної авіації.

Початок поставок і експлуатації заплановані на 2022 рік. Повна операційна готовність комплектів РЛС має бути досягнута у 2026 році

Головними вимогами щодо них були: частотна смуга S (2÷4 GHz), повністю цифрова обробка сигналу, напівпровідниковий передавач, автоматичне переналаштування несучої частоти, фазова або частотна модуляція сигналу, повністю когерентна система з доплеровськими фільтрамиі цифровою мапою наземних об’єктів, найсучасніші доступні конструктивні рішення і додаткового обладнання, верхня межа викриття повітряних цілей 30 км і приладова дальність 350÷400 км (для цілей з з ЕПР у 1 кв.м – щонайменше 250 км), швидкість відновлення даних кожні 5 секунд (мінімальна швидкість обертання антени 12 об./хв), висока стійкість на електронні завади і водночас мінімальний рівень фальшивих спрацювань.

Початок поставок і експлуатації заплановані на 2022 рік, усі 6 станцій мають бути запроваджені до служби протягом 4-х років (2022 р. –– 1, 2023 р. – 2, 2024 р. – 2, 2025 р. – 1). Повна операційна готовність комплектів РЛС має бути досягнута у 2026 році, вони будуть підпорядковані Бригаду Укравління Повітряними Операціями (BRVO, brigada riadenia vzdušnych operacii) зі штабом у м.Зволень. Прогнозована вартість закупки (без витрат на експлуатацію) 6 комплектів РЛС середньої дальності оцінюється у 76 млн євро.

Якщо говорити про 5 замовлених РЛС малої дальності, 2 з них мають потрапити до BRVO у Зволені, де вони замінять РЛС RL-4AM (модернізовані чехословацькі РЛС контролю повітряного руху), а ще 3 передадуть Ракетній Бригаді ППО (PLRB, Protilietadlova raketova brigada) зі штабом у Нітжі, з підпорядкуванням відповідним батареям.

Відповідно до вимог МО Словаччини, РЛС малої дальності мають викривати цілі з ЕПР у 0,1 кв.м в межах 1÷100 км (приладова дальність викриття цілей з ЕПР у 1 кв.м має становити щонайменше 150 км). Максимальна висота польоту повітряних цілей – не менше 25 км. Час переходу х похідного стану у бойовий не має перевищувати 10 хвилин, а час висвітлювання радіолокаційної інформації – 4 секунд (швидкість обертання антени мінімум 15 об./хв). Серед головних вимог щодо зазначених станцій відзначалась дуже висока ефективність викритя цілей, у складних умовах радіоелектронних завад при одночасному забезпеченні низького рівня фальшивих спрацювань.

Поставки 5 РЛС цього типу мають розпочатися у 2022 році і завершитись протягом 4-х років (2022 р. – 1, 2023 р. – 1, 2024 р. – 2, 2025 р. – 1). Повна операційна готовність усіх станціймає бути досягнута у 2026 році. Запланований бюджет на закупку 5 РЛС (без експлуатаційних витрат) - 65,09 млн євро.

Решта – 6 станцій близької дії мають потрапити на озброєння Ракетної бригади (PLRB) і увійти до складу підрозділів, що мають на озброєнні ПЗРК «Ігла» (а у перспективі-і її аналоги), таким чином буде покращено критично слабий рівень ППО нижнього рівня – через брак радіолокаційних засобів викриття цілей на рівні взводів ППО.

трьох координатна РЛС близької дії ELM-2138M
Новиною є трьох координатна РЛС близької дії ELM-2138M з чотирма фіксованими антенами, що забезпечують довколишню обсервацію. У верхній частині рами, до якої кріпляться антени, бачимо антену інтеррогатора системи ідентифікації «свій-чужий», що обертається.

Буде також замінено РЛС радянського виробництва П-19, зняті з озброєння ще у 2005 році. Основними вимогами щодо РЛС близького радіусу були наступні: наявність антенного блоку типу AESA (Active Electronically Scanned Array), дальність до 50 км (для цілей з ЕПР у 0,1 кв.м – 25 км), час висвітлення радіолокаційної інформації максимум 2 секунди (швидкість обертання антени щонайменше 30 oб./хв), довколишня обсервація з кутами підйому від −10° дo 55°, викриття і супровід цілей з визначенням координат (азимут, дальність, висота) у діапазоні висот від 1 до 10 км, здатність викриття цілей категорії RAM (Rocket, Artillery, Mortar), час розгортання - до 10 хвилин (до 30 хвилин у випадку необхідності розміщення антени на машті).

Поставка 6 РЛС має розпочатися у 2023 році і триватиме протягом 4-х років (2023 р. – 2, 2024 р. – 1, 2025 р. – 1, 2026 р. – 2). Повна операційна готовність має бути досягнута у 2027 р. Передбачений бюджет закупки (без підтримки експлуатації) 6 РЛС малої дальності становить 14 млн євро.

Усі три типи нових станцій мають поставлятися «під ключ» (включно з монтажем на визначених місцях, пуском, інтеграцією, сертифікацією та підготовкою особового складу основних спеціальностей).

Читайте також: "Мінерал-У": перші зображення нової РЛС розвідки та цілевказування від ДП "Квант-Радіолокація"