xcounter
#

Док антимагнітної оборони: новий проєкт ДПЦК та "Паллади" для захисту кораблів та флотів

Багатофункціональний композитний док​ для електромагнітної обробки кораблів
Багатофункціональний композитний док​ для електромагнітної обробки кораблів
4667

Державне підприємство "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (ДПЦК) спільно з Херсонським державним заводом "Паллада" завершили роботу над унікальним проєктом, який має зацікавити Військово-Морські Сили України та флоти інших держав. Адже йдеться про рішення, що здатне суттєво вплинути на покращення показників готовності кораблів до виконання бойових завдань.

Бойовий корабель перед виходом у море на завдання має не лише поповнити запаси боєприпасів, палива та харчів, але й пройти електромагнітну обробку. Або так зване "розмагнічування".

Завдяки розмагнічуванню корабля, серед іншого, знижується ймовірність його підриву на морських мінах з магнітним або індукційним підривачем. Крім того, електромагнітна обробка дозволяє істотно підвищити точність роботи навігаційного обладнання корабля.

Читайте також: Модернізація катерів Island, побудова корветів Ada та британських ракетних катерів: розмова з Вадимом Борисовим, очільником ДПЦК
Бойовий корабель перед виходом у море має пройти електромагнітну обробку

Корабель повинен представлятися для позачергової перевірки магнітного захисту у наступних випадках:

  • перед виходом корабля на бойову службу;
  • після переходу корабля з одного морського театру до іншого;
  • після впливу на корабель вибухової хвилі від вибуху мін, торпед, авіаційних та глибинних бомб, ракетної та артилерійської зброї, при якій мали місце струс всього корпусу корабля або деформація чи пошкодження його елементів;
  • після зіткнення, посадки на мілину та плавання у важких льодових умовах;
  • після впливу на корабель магнітних полів електромагнітних тралів;
  • після докування кораблів з феромагнітними корпусами, при якому проводились роботи;
  • після ремонту.

Для "розмагнічування" кораблів, до яких висуваються вимоги з магнітного захисту, створені спеціальні судна з відповідним оснащенням.

удно розмагнічування Балта
Судно розмагнічування "Балта". Фото ВМС ЗС України

На корпус корабля, яке проходить електромагнітну обробку, впливають магнітним полем, створюваним за допомогою електричного струму, що проходить через кабель. Такий кабель або намотують навколо корпусу корабля, або обводять його уздовж периметра. Сам процес може зайняти достатньо тривалий час.

З огляду на постійну потребу у такій процедурі і задля суттевого пришвідшення цього процесу при підготовці бойових сил ВМСУ чи флотів інших країн до виконання завдань за призначенням Державне підприємство "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (ДПЦК) спільно з Херсонським державним заводом "Паллада" розробили проєкт багатофункціонального композитного доку.

Багатофункціональний композитний док. Тип доку – плавучий, однопонтонний, двобаштовий, композитний (понтон залізобетонний, башти стальні), несамохідний.

У порівнянні зі судами розмагнічування такий док дозволяє виконувати електромагнітну обробку (ЕМО) швидше - замість діб йдеться про лічені години, і цю роботу виконує лише одна особа на тлі цілого екіпажу судна розмагнічування.

Порівняльні характеристики

ЕМО судном розмагнічування, пр.130 (СР "БАЛТА")

ЕМО в доці

Відповідність вимогам РМЗК

Так

Так

Граничні розміри об'єкту, що оброблюється

Водотоннажність до

10 000 т

Водотоннажність до

5 000 т,

L x B – 130 х 24,5 м

Час розгортання

7-10 діб

10 годин

Необхідність наявності допоміжного плавзасобу

Носій

Береговий пост

Кількість кораблів, що одночасно оброблюються

1

> 1 (обмеження за довжиною доку при одночасному докуванні в лінію)

Положення корабля, що оброблюється

"Стоп" на стенді СР

"Стоп" в доці

Тривалість ЕМО

12 – 24 годин

0,5 – 2 годин

Кількість обслуговуючого персоналу

80 – 90 +

штат СР

1/10-15

(обробка/розгортання)

Сам багатофункціональний док, окрім розмагнічування кораблів, суден та плавзасобів з доковою масою до 5000 т., також пристосований для докування кораблів та суден, проведення докового ремонту.

Все устаткування для забезпечення електромагнітної обробки (розмагнічування) розташувається у штатних контейнерах.

Береговий пост електромагнітної обробки
Береговий пост електромагнітної обробки

Характеристика доку

Значення

Вантажопідйомність розрахункова, т

5000

Ширина судна, що докується не більше, м

24.5

Довжина доку з криноліном, м

135.0

Гранична глибина занурення доку, м

11.7

Осадка доку у морській воді без судна, м

~1.9

Довідково:

Насьогодні у складі ВМС України для проведення спеціальних заходів зі зниження дії власних магнітних полів бойових кораблів за штатом є судно проєкту 130. Головне судно проекту 130, що одержало назву "Bereza" - за класифікацією НАТО, було побудовано в 1984 році. Всього до 1991 року на воду було спущено 18 кораблів.

Судно розмагнічування
Судно розмагнічування "Балта"

В результаті досягнутої угоди про розподіл Чорноморського флоту СРСР одне з суден розмагнічування проекту 130 1 липня 1997 року було передано ВМС України, і отримало найменування "Балта" з бортовим номером U811, назване на честь міста в Одеській області. Це судно перебуває в Одесі, де базується весь український флот.

У нашого противника Об'єднана суднобудівна корпорація приступила до проектування нового судна розмагнічування для ВМФ Росії. На даний час ВМФ Росії має в своєму розпорядженні суда розмагнічування проєкту 1799 "Глобус" і його версій.

Судно розмагнічування СР-26
Судно розмагнічування СР-26

Суда розмагнічування проекту 1799 призначені для безобмотковим розмагнічування кораблів водотоннажністю до 7 тисяч тонн або обмоточного розмагнічування кораблів водотоннажністю до 15 тисяч тонн. На фото нижче - приклад розмагнічування російського корвету обмоточним способом.

Читайте також: "Повітряна подушка" з "Нептуном": миколаївський ракетний катер "Богомол"