xcounter
#

Чим Apache може збивати безпілотники і наскільки це дорого

1079
Фото - U.S. Army
Фото - U.S. Army

США у Саудівській Аравії проводять навчання з протидії БПЛА, що сьогодні надактуальне з огляду на ситуацію й на Близькому Сході

Центральне командування збройних сил США (United States Central Command) нещодавно оприлюднило відео, як їхній гелікоптер AH-64D Longbow Apache знищує безпілотний літальний апарат за допомогою ракети Hellfire. Це відбулося у Саудівській Аравії під час навчань Red Sands, які якраз і спрямовані на тестування різних засобів проти малих безпілотних літальних апаратів.

Читайте також: Що можна отримати за 3,5 млрд доларів, якщо йдеться про вертольоти AH-64E Apache

Те, що Apache може боротися із цією загрозою не новина, але водночас це привід нагадати, які ж засоби проти такої загрози має цей гелікоптер. Так, хоч наразі у центральному командуванні не розкривають, яку саме модифікацію Hellfire використовували для протидії дронам, але, як відзначають у виданні The War Zone, ймовірно йдеться про AGM-114L, яка працює у парі з РЛС AN/APG-78 Longbow, завдяки чому можна запускати декілька ракет по наземних цілях, а у повітрі радар може відстежувати такі цілі, як гелікоптери, а, як тепер було продемонстровано на навчаннях, і безпілотники.

Як завжди у таких випадках одним з актуальних питань є вартість засобів ураження з огляду на те, що часом на дрони йде ракета, яка в рази дорожча за безпілотник - як приклад можна згадати, що цінники на той же Stinger сьогодні підскочив до понад 800 тисяч доларів для закордонних замовників.

Разом з тим, ціна на Hellfire хоч і не настільки висока, але теж немаленька. Для прикладу, станом на 2021 рік AGM-114 Hellfire в середньому для армії США коштувала понад 213 тисяч доларів, а якщо брати варіант AGM-114L з радіолокаційним наведенням, то там ціна буде ще вищою за "середнє по палаті".

система Vampire
Пускова установка системи Vampire під ракети APKWS

Тому значно цікавішим у плані цінника виглядають 70-мм ракети Hydra з комплектом APKWS, яку коштують орієнтовно для 25 тисяч доларів для американського війська. Нагадаємо, що Сили оборони України мають на озброєнні установки Vampire під ці ракети, які зокрема можуть бути і "Шахедобійками".

Крім того, Apache має 30-мм гармату, яка цілком може знищувати дрони, але у виданні наголошують на тому моменті, що до дрона важко підібратися, і знищувати БПЛА з бойовою частиною таким чином небезпечно через ризик ураження гелікоптера уламками. Водночас такий досвід, знову ж таки, мають наші військові - раніше цього року з'явилось перше відео, як українські вертолітники полюють на Shahed-и.

Читайте також: Польща все ж таки закупила 96 AH-64E Apache за 10 млрд доларів: головні висновки для України