xcounter
#

З'явилось перше відео, як українські вертолітники полюють на Shahed-и

21718
Мі-8МТВ-2 (фото 2021 року від ДК "Укроборонпром")
Мі-8МТВ-2 (фото 2021 року від ДК "Укроборонпром")

Для того, щоб збити Shahed з вертольота, як показує практика, навіть не обов'язково його модернізувати

Те що українські вертольоти залучаються до відбиття російських далекобійних атак дронами-камікадзе Shahed-136 стало відомо ще наприкінці липня, завдяки офіційному звіту Командування Повітряних Сил ЗСУ. Але лише зараз у мережі з'явилось та поширилось відео.

Час, місце та навіть приналежність вертольота до конкретних сил чи роду військ невідома. Все що можливо сказати: мова йде про Ми-8, який оснащений носовою кулеметною туреллю, а також те, що "полювання" було вдалим.

Читайте також: У РФ хочуть "воскресити" Як-52Б проти дронів, в якому не вирішено головне питання - як влучати у ціль

Зокрема на відео зафіксовано, як вертоліт наздоганяє ціль, після чого кулеметник відкриває вогонь та декількома довгими чергами знищує ціль, яка вибухає знизу по курсу. Те, що це українські вертолітники, бо у РФ гелікоптери також на постійній основі залучаються для перехоплення БПЛА, говорить американський шолом HGU-56/P.

Також додамо, що носова кулеметна турель є штатною для частини військових Мі-8. Зокрема навіть оновлені українські Мі-8МТВ2 залишились з нею, а сама машина отримувала додаткове бронювання, нове радіонавігаційне обладнання, пошуковий прожектор та системи захисту від зенітних ракет.

Мі-8МТВ2
Мі-8МТВ2 (фото 2021 року)

Також слід зазначити, що сама платформа Мі-8 дозволяє встановлення значно потужнішого озброєння. Наприклад, у РФ демонстрували просто увішану "кулеметну" версію Ми-8АМТШ-ВН у 2021 році: у бокові двері та на фермах озброєння - 12,7-мм "Корд", а на пілонах УПК-23-250 під двостовольну 23-мм автоматичну гармату.

Ми-8АМТШ-ВН
Ми-8АМТШ-ВН

Але для ураження Shahed-136, як показує практика, достатньо й одного кулемета калібром 7,62-мм, бо з огляду на все, вогонь ведеться з вертолітної версії ПКТ. Більше того у цю ж курсову турель можливо встановлення одноствольного 12,7-мм А-12.7, але це також цілком може бути надлишковим, бо не треба забувати про питання загазованості кабіни.

А-12.7 кулемет ми-8
А-12.7 на Ми-8

Читайте також: FPV-дрони на оптоволокні - безперспективний глухий кут, тимчасове рішення чи новий виток технологій