xcounter
#

Чи можна "Краснополем" підбити чи знищити "умовний" Т-72 чи Т-80

11357
Російські окупанти готуються до стрільби снарядом "Краснополь", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Російські окупанти готуються до стрільби снарядом "Краснополь", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відповідь на це питання дав експеримент, проведений ще понад 30 років, його результати для окупантів виглядають не дуже втішно

У відкритому доступі можна знайти статтю, яка говорить про наступне. У 1986 році радянські військові провели експеримент, наскільки ефективним може бути керований 152-мм снаряд "Краснополь" (прийнятий на озброєння у тому ж 1986 році) з уламково-фугасним спорядженням у боротьбі проти танків.

Умови експерименту передбачали, що стрільба ведеться прямою наводкою на дистанцію до 500 метрів з гаубиці Д-20. Окрема частина дослідів полягала у вивченні можливого стану членів екіпажу після влучання снаряду по броні ОБТ, для цього були використані піддослідні тварини.

Читайте також: Як росіяни розкрили "слабке місце" свого "Ланцета", і на що справді треба звертати увагу
Уразливі місця танка при влучанні керованого 152-мм снаряда з уламково-фугасним спорядженням, зображення з відкритих джерел

Вказується, що для проведення такого експерименту були використані "Объект 172" (дослідна машина на основі Т-64А, модернізована версія якої стала базою для Т-72) та "Объект 219" (ймовірно, прототип Т-80). Кількість проведених пострілів не зазначається. Але натомість вказуються дані по ефекту, який дає влучання 152-мм керованого снаряда по броні танка за умови прямої наводки.

Виявилось, що найбільш уразливими зонами для влучання таких боєприпасів виявились дах башти та елементи лобової броні, моторно-трансмісійне відділення, катки та гусениця. Із-за особливостей компоновки "Краснополя" найбільший уражаючий ефект дає саме підрив при контакті снаряду з баштою, підрив на певній дистанції від танка не дає необхідного ефекту.

Радянський "Объект 172", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Стверджується, що при влучанні в дах башти "Объект 219" (тобто "умовний" Т-80) були пошкоджені спостережні прилади командира та механіка водія, та фіксувалось пробиття бака із подальшим витоком палива. Таке в підсумку приводило до зниження рухливості та втрати можливості вести прицільну стрільбу.

При влучанні у верхню лобову деталь корпусу "Объект 219" фіксувалось пошкодження обладнання в моторному відсіку, в результаті чого танк втрачав рухомість через вихід з ладу системи управління, але натомість і далі міг вести стрільбу.

Радянський "Объект 219", ілюстративне зображення з відкритих джерел

У випадку із "Объект 172" при влучанні в дах башти результатом також було пошкодження приладів спостереження для командира та механіка-водія. Влучання у лівий борт давало руйнування катків, влучання в кормову частину башти приводило до пошкодження моторного відділення та заклинювання власне самої башти.

З однієї сторони, описані вище результати експерименту показують, що влучання "Краснополя" навіть "умовним" Т-72 чи Т-80 може приводити до пошкоджень ходової частини та/або втрати можливості вести стрільбу, але не призводить до знищення танка.

Але з іншої сторони, ми говоримо про результати експерименту, де стрільба велась прямою наводкою на 500 метрів. І тут лишається відкритим питання, чи можна ці результати екстраполювати на умови, коли стрільба "Краснополем" ведеться на максимально можливу дальність в 20 км.

Російські окупанти готуються до стрільби снарядом "Краснополь", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Індія має копію ракет П-800 "Оникс" під назвою BrahMos, РФ гіпотетично може їх купити