xcounter
#

Чи дійсно РФ збила HIMARS у Донецьку та як "спалились" на брехні про перехоплення сотень ракет

Ракета GMLRS від HIMARS
Ракета GMLRS від HIMARS
6770

У РФ щомісячно нібито перехоплюють понад сотні ракет GMLRS від HIMARS, але вперше спромоглися показати саму ракету, яка скоріш за все просто впала через брак, що є дуже рідкісним випадком

У РФ в черговий раз повідомили про те, що силами ППО вдалось перехопити ракету від HIMARS, на цей раз, одну з тих, які були випущені по поки окупованому Донецьку. І попри те, що у РФ оголошують про перехоплення кожен день, на цей раз є відмінність - вперше продемонстрована сама нібито збита ракета.

На відео з окупованого донецька зафіксовані відносно цілі частини ракети GMLRS, яка, як стверджують окупанти, була у касетному виконанні.

Читайте також: РФ може мати на зберіганні до 9000 бронемашин, але цифри можуть бути неточні
GMLRS

І якщо мова йде про варіант касетний варіант ракети з індексом M30, що доволі сумнівно, то це буде першим відомим фактом отримання ЗСУ саме цієї версії ракети, бо до цього інформація була лише про ракети з осколково-фугасною бойовою частиною. Звісно у випадку з касетною M30 нічого дивного у тому, що були знайдені частини її корпусу немає, бо ця ракета розкидає субелементи ще у повітрі.

Також не виключно, що ракета банально могла не спрацювати штатно та не вибухнути. І з огляду на те, що це перший випадок, коли ворог демонструє доволі цілі частини ракети GMLRS, це доволі рідкісний випадок.

І лише на останньому місці можливо розглядати те, що цю ракету дійсно збили російські ЗРК. Бо попри те, що, відповідно до офіційних повідомлень з боку так званого міноборони РФ, наприклад, за серпень, було нібито збито 159 ракет від HIMARS. Це знову ж таки, перший випадок, коли ворог демонструє уламки у такому стані.

Більше того, на перший повідомленнях з Донецька щодо цієї ракети HIMARS не фігурувала інформація що її збили. На відео з місця подій та у перших версія новин використовується формулювання "впала". А ще одним фактором того, що це зовсім не рядова подія для окупантів є те, що цю ракету одразу розпорядились невідкладно відвести до Москви "на вивчення".

А це вже мало корелюється з сотнями на місяць перехопленими GMLRS про що говорять у Кремлі, інакше уламки цієї ракети не становили жодної цінності. Але аналіз головної частини ракети навряд чимось допоможе РФ. Бо вони вже демонстрували дослідження цього блоку.

GMLRS

Ще восени 2022 року у РФ показали носову частину ракети, яка мала сліди пошкодження від удару о землю, про що говорять погнуті рулі. І вже тоді активно говорили, що все проаналізують, напевно за допомогою вольтметра, що засвітився на фото, знайдуть рішення для більш ефективної протидії тощо.

Саме тому заяви від РФ щодо збиття GMLRS продовжують виглядати більш ніж сумнівно навіть без урахування відсутності у ворога комплексів протиракетної оборони.

Читайте також: Що це можуть бути за дрони-камікадзе "з палок" та двигунами із AliExpress, і наскільки небезпечні