xcounter
#

Бундесвер отримав першу БМП Boxer за парадоксальним контрактом з Австралією

БМП Boxer sWaTrgInf (всі фото: Rheinmetall)
БМП Boxer sWaTrgInf (всі фото: Rheinmetall)
5074

Ця бойова колісна машина від Rheinmetall у версії sWaTrgInf є саме БМП та виробляється в Австралії

Оборонний гігант Rheinmetall передав збройним силам Німеччини першу бойову колісну машину Boxer у конфігурації БМП з баштою Lance з 30-мм автоматичною гарматою, яка фактично запозичена з БМП Puma. Ця версія Boxer позначається, як Schweren Waffenträgers Infanterie (sWaTrgInf).

Ця передача є формальною, бо мова йде не про посилення Бундесверу першою машиною лише через пару тижнів після підписання контракту на 660 млн доларів. А про надання дослідного зразка для проведення випробувань, про що офіційно повідомив Rheinmetall.

Читайте також: Китай міг "скопіювати" німецький дизель MTU 396 для субмарини Hangor II ВМС Пакистану
Schweren Waffenträgers Infanterie (sWaTrgInf)

Але у будь-якому випадку, це початок практичного виконання парадоксального контракту з Австралією, бо виконувати замовлення на виготовлення німецьких машин для німецького війська буде австралійська дочірня компанія німецького оборонного концерну Rheinmetall.

Загалом Rheinmetall Defense Australia має виготовити 100 таких Boxer зі строком постачання першої серійної партії у 2025 році. А причиною такого замовлення стало те, що свого часу Австралія обрала німецьку машину та провела локалізацію її виробництва, загалом замовивши 211 Boxer.

Boxer Heavy Weapon Carrier
Австралійський Boxer Heavy Weapon Carrier

Зазначимо, що для Бундесверу це замовлення пов'язано із заміною авіадесантних 3-тонних танкеток Wiesel. Хоча німецьке військо активно використовує Boxer у версії бронетранспортера з кулеметним бойовим модулем, яких у строю понад 400 одиниць. Але до цього часу німецьке військо оминало отримання озброєного Boxer, маючи у строю небезпроблемні гусеничні БМП Puma.

БМП Puma
БМП Puma

Водночас можливості Boxer, який розроблявся у 2000-х роках і вступив у стрій у 2011 році більш ніж значні. Бо це про колісну платформу з гідропневматичною підвіскою, яка розрахована на навантаження, у версії A3, до 41 тонни.

І саме цей параметр є основним для будь-якої бронетехніки, бо саме він диктує рівень захисту, який у Boxer складає круговий від 14,5-мм кулемета, а у лобовій проєкції від 30-мм, а також інші можливості машини.

БТР
Boxer у варіанті БТРа

Щодо версії БМП sWaTrgInf, то цей варіант важить 38,5 тонн, з 820-сильним MTU 8V199 TE21, який поєднаний з автоматичною трансмісією від Allison з 7 передачами переднього ходу та аж 3 заднього. Екіпаж машини з 3 осіб, а ємність десантного відділення у цій версії обмежена 4 особами, що вдвічі менше за можливості у версії БТРа.

Щодо озброєння, то башта Lance 2 Block II з усіма сучасними приладами спостереження та прицілювання озброєна автоматичною гарматою MK30-2, яка використовує боєприпаси 30х173 мм, з можливістю використання снарядів з програмованим підривом.

Boxer

Читайте також: Люфтваффе має списати 90 Tornado до 2030 року, але поки не має навіть чіткого плану заміни