xcounter
#

Боротьба з БПЛА та модернізація Patriot - у пріоритеті: Німеччина відтермінувала появу сучасної системи ППО

1865
Система протиповітряної оборони TLVS
Система протиповітряної оборони TLVS

Вже не вперше у Німеччині кажуть, що на сучасну систему протиповітряної оборони TLVS в країні поки що немає "зайвих" коштів

Міністерство оборони Німеччини відклало плани зі створення системи протиповітряної оборони наступного покоління, надавши перевагу інвестиціям у технології боротьби з дронами та модернізацію парка Patriot.

Відповідна заява була зроблена у вівторок, 23 березня. Таке рішення було прийнято після того, як у Німеччині декілька місяців обирали з-поміж дороговартісної системи протиповітряної оборони Taktisches Luftverteidigungssystem (або ж TLVS), призначеної для боротьби з ворожими ракетами та літаками, й дешевшим рішенням для перехоплення ворожих дронів.

Читайте також: Польща продемонструвала комплекс ППО і ПРО VSHORAD: перевірені рішення у новому втіленні (відео)
Cистема ППО TLVS
Система ППО TLVS

Представники Міноборони Німеччини повідомили, що планують розпочати модернізацію системи протиракетної оборони Patriot з 2023 року задля збільшення терміну служби системи до 2030 року.

Згодом у Берліні планують отримати нову систему захисту від загроз ближньої дії, замінивши "старий, якісно та кількісно недостатній флот" самохідних ЗРК Ozelot.

ЗРК Ozelot
ЗРК Ozelot

У Німеччині натякнули, що цей проєкт може стати основою для співробітництва з іншими країнами Європи. У заяві також стверджується про те, що у найближчому майбутньому можуть з’явитися спільні програми з іншими партнерами по ЄС та НАТО зі створення "європейської системи боротьби з БПЛА та іншими повітряними загрозами".

ЗРК Patriot
Німеччина планує модернізувати свої Patriot – бо на створення якісно нової системи часу поки що немає

Ймовірність відмови від TLVS (уряд Німеччини офіційно не оголосив про скасування програми) пов’язана з тим, що у середньостроковому бюджеті Німеччини немає коштів для масштабних інвестицій у протиповітряну оборону.

Таким чином, шанси Німеччини найближчим часом отримати удосконалену систему ППО для захисту від гіперзвукових ракет та інших загроз значно зменшуються.

Система ППО Німеччини
Попри те, що Німеччина від програми створення сучасної ППО повністю не відмовилася, у MBDA Deutschland вже будують плани на майбутнє без урахування цього проєкту

Разом з тим, цікавим є той факт, що модернізація Patriot не передбачає впровадження суттєвих нових можливостей, як-от 360-градусне покриття під час перехоплення загроз. А ця функція була основним стимулом для просування програми TLVS.

Зрештою, у заяві Міноборони було підтверджено, що ця вимога залишається актуальною.

Разом з тим, як стверджують у Defense News, представники Lockheed Martin (головний підрядник програми) мають плани "обговорити із замовником у найближчі тижні те, як можливості TLVS можуть допомогти майбутній розробці наземної протиповітряної оборони".

Така наполегливість компанії може бути пов’язана зі згадкою програми TLVS в останній бюджетній пропозиції Міністерства фінансів Німеччині від 22 березня, де система вказана як "частина набору програм, пов’язаних з міжнародними зобов’язаннями, за якими є загальнодержавна угода про фінансування".

Читайте також: Захист з білоруського напрямку: Повітряні Сили посилили ППО на Заході України