xcounter
#

Бійці ЗСУ розповіли про шведський гранатомет Carl Gustaf: в чому його перевага та особливості (відео)

Постріл з Carl Gustaf
Постріл з Carl Gustaf
20689

Carl Gustaf - універсальний багаторазовий гранатомет, який активно застосовується Збройними Силами України

Гранатометник Збройних Сил України розповів про реальне бойове використання багаторазового гранатомета Carl Gustaf, який постачається українському війську у якості допомоги.

До речі, це саме той гранатомет, з якого бійці Територіальної оборони знищили найновіший танк РФ Т-90М "Прорив". А один цей факт вже говорить і про реальні бойові можливості Carl Gustaf, і про його простоту використання.

Читайте також: M777 отримали нового "побратима", ЗСУ вже нищать ворога з саморухомих 155-мм гаубиць FH70 (фото)

"Carl Gustaf використовується активно по всій лінії фронту. Зарекомендував себе дуже добре, як завдяки калібру у 84-мм, так і завдяки тому, що до гранатомета йде велика кількість різноманітних боєприпасів. Включно із тандемною бойовою частиною", - розповів боєць.

Зазначимо, що такий боєприпас дозволяє пробивати до 500-мм броні вже поза динамічним захистом танка. А загалом до Carl Gustaf існують різноманітні осколково-фугасні, термобаричний, протифортифікаційний, а також димовий та освітлювальний боєприпаси.

На практиці це дозволяє вкрай ефективно використовувати цей гранатомет для знищення групових цілей, бо він перетворюється на універсальну зброю.

"Як показала практика, коли піхота противника йде за бронемашинами, то дуже добре, коли в тебе є декілька кумулятивних для знищення бронетехніки, а також декілька осколково-фугасних для того, щоб уразити піхоту противника", - розповів гранатометник.

Також боєць зазначив, що завдяки тому, що це гранатомет має нарізний ствол, він відрізняється відмінною точністю і по стаціонарній цілі можливо впевнено працювати на відстані 600-700 метрів.

Але, окрім нарізів, на точність стрільби напряму впливає і велика швидкість реактивних гранат Carl Gustaf, які летять зі швидкістю до 230-255 м/с, що вдвічі швидше за боєприпаси РПГ-7.

Також вкрай позитивною рисою гранатомета є його казенне заряджання, коли другий номер розрахунку бере на себе всі маніпуляції, а стрілець може при цьому не втрачати контроль над полем бою. На практиці це до речі виглядає наступним чином:

Водночас боєць відмітив вагу гранатомета, яка становить 14,5 кг, що доволі високий показник для ручної зброї. Але слід зазначити, що шведи борються з вагою Carl Gustaf. І для версії M3, яка з'явилась у 1991 році, цей параметр становить 10 кг, а у найновішому Carl Gustaf M4 - 6,8 кг.

Характеристики Carl Gustaf

  • Калібр: 84 мм
  • Вага: M2 - 14 кг, M3 - 10 кг, M4 - 6,8 кг
  • Ефективна дальність стрільби по нерухомим цілям: 600-700 метрів
  • Швидкість польоту боєприпасу: до 230-255 м/с

Читайте також: Бойове застосування дрона-камікадзе Switchblade 300 потрапило на відео: всі деталі від пуску до керування