xcounter
#

Baykar планує виробляти безпілотники Akinci в Азербайджані

2121
Важкий ударний безпілотник Akinci
Важкий ударний безпілотник Akinci

Азербайджан, ймовірно, став першим закордонним замовником сучасних важких ударних БПЛА Akinci з українськими двигунами

Турецька компанія Baykar планує розпочати виробництво безпілотних літальних апаратів в Азербайджані. Про це в інтерв’ю виданню AzTV заявив технічний директор компанії Сельчук Байрактар.

За словами Байрактара, "відповідні відомства Азербайджану зацікавлені у безпілотному літальному апараті Akinci. Як Baykar ми плануємо розпочати роботу з розвитку цієї технології в Азербайджані".

Читайте також: Akıncı для ЗСУ: на що здатний важкий ударний БПЛА з українськими двигунами у небі Донбасу
Akinci
Важкий ударний Akinci з озброєнням

Байрактар зазначив, що Baykar "візьме на себе ініціативу з розвитку та виробництва безпілотних авіаційних комплексів в Азербайджані" – наразі відомо, що до цих робіт будуть також залучені й азербайджанці, що працюють в цій сфері.

Цікаво, що у січні цього року генеральний директор Baykar Makona Халук Байрактар повідомив, що Туреччина уклала перший контракт на експорт бойових безпілотних літальних апаратів Akinci з українськими двигунами. Відомо, що постачання у рамках цього контракту заплановані на 2023 рік, однак дані про замовника безпілотників не розголошувалися.

Bayraktar TB2
Один з українських Bayraktar TB2
Утім, з огляду на новину про те, що Baykar ініціює розвиток та виробництва БПЛА в Азербайджані, можна припустити, що саме ця країна стала першим закордонним замовником нових турецьких важких ударних безпілотників. Тим паче, що інший турецький безпілотник – Bayraktar TB2 – став одним з "головних учасників" війни за Нагірний Карабах на боці Азербайджану і майже безкарно знищував російську бронетехніку.

Нагадаємо, турецькі Збройні сили офіційно отримали перший ударний безпілотний комплекс Akinci 29 серпня 2021 року, а за даними з відкритих джерел наприкінці грудня минулого року турецькі військові мали у своєму активі вже п’ять серійних безпілотників, які оснащуються двигунами від української компанії "Мотор Січ".

Читайте також: ДП "Івченко-Прогрес" поставить Туреччині двигуни мінімум для десяти нових БПЛА Akinci