xcounter
#

ASELSAN пропонує сучасні рішення для модернізації артилерійських озброєнь

ASELSAN​ пропонує новітні технологічні рішення для ефективного застосування артилерійських систем
ASELSAN​ пропонує новітні технологічні рішення для ефективного застосування артилерійських систем
2931

Артилерія є обов'язковим компонентом будь-якої сухопутної війни, починаючи з 14-го сторіччя, і цей вид озброєнь і досі активно використовується сучасними арміями світу. Для ефективного вирішення завдань вогневої підтримки збройним силам сьогодні потрібні нові рішення, які відповідають реаліям сучасності.

Для ефективного вирішення завдань вогневої підтримки, вирішальне значення, як і раніше, мають точність прицілювання та наведення зброї. Однак для того, щоб забезпечити необхідний рівень координації, а також максимально ефективно використовувати спроможності артилерійських підрозділів під час вирішення завдань вогневої підтримки, необхідні додаткові засоби для коригування та підвищення точності вогню.

Для цього в структурі командування/управління сил та засобів артилерії мають бути присутні елементи інтелектуальної підтримки у вигляді відповідного програмного забезпечення та обладнання.

Читайте також: В РФ заговорили про повну автоматизацію застарілої артилерії: розрахунок буде лише подавати снаряди
ASELSAN
ASELSAN пропонує новітні технологічні рішення для модернізації артилерійських систем

Маючи великий досвід у сфері створення автоматизованих систем командування, управління, зв'язку та розвідки (C4I), а також засобів вогневої підтримки та керування вогнем, ASELSAN пропонує новітні технологічні рішення для модернізації артилерійських систем.

Це стосується, зокрема, модернізації буксируваних та самохідних гаубиць, реактивних систем залпового вогню та мінометних озброєнь, а також інтеграції до систем командування та управління додаткових елементів: озброєнь, засобів виявлення, програмних комплексів наведення вогню.

Автоматизована система вогневої підтримки AFSAS (Aselsan`s Fire Support Automation System) є тактичним комплексом визначення цілей та керування вогнем артилерії

До складу пропонованих компанією ASELSAN пакетів модернізації для артилерійських озброєнь входять системи інерційної навігації, пристрої вимірювання початкової швидкості снаряда, обчислювачі систем керування вогнем, радіостанції, а також низка додаткових пристроїв. У тому числі сервоприводи для точного наведення гармати, автоматичних балістичних обчислень та підвищення вірогідності ураження цілі з першого пострілу.

Пропоновані компанією системи керування вогнем надають користувачам низку переваг. Це, зокрема, автоматична (тобто без участі людини) реалізація функцій планування вогневих завдань, розподілу цілей у порядку пріоритетності, вибору конкретних цілей та видачі команд системам озброєнь.

Пропоновані компанією ASELSAN системи керування вогнем надають користувачам низку переваг

Крім того, завдяки високій швидкості балістичних обчислень, для виконання функцій батареї буде достатньо лише однієї артилерійської установки. Для підвищення ефективності вогневої підтримки балістичні обчислення здійснюються з урахуванням таких важливих показників, як погодні умови та початкова швидкість снаряда.

Завдяки сучасним цифровим технологіям на полі бою з'явилися засоби для високошвидкісного зв'язку та передачі даних, які є критично важливими для успіху місій вогневої підтримки. ASELSAN використовує у своїх комплексах керування вогнем радіостанції з програмованими параметрами, де реалізовано функцію захисту від засобів РЕБ, як для передачі голосу, так і для передачі даних .

Крім того, завдяки наявності засобів для високошвидкісної передачі даних артилерійські підрозділи отримують точну картину тактичної обстановки. Для цього використовуються цифрові карти, де відображаються дані про місцезнаходження підрозділів та ворожих об'єктів.

Реалізація пакетів модернізації артилерійських озброєнь від компанії ASELSAN дозволяє артилерійським розрахункам здійснювати обмін даними з центрами керування вогнем та штабними структурами вищих рівнів.

При цьому радіозв'язок здійснюється по захищених каналах зв'язку, а функції планування та реалізації вогневих завдань виконуються в автоматичному режимі.

Завдяки засобам для високошвидкісної передачі даних артилерійські підрозділи отримують точну картину тактичної обстановки

Окрім цифрових каналів зв'язку та передачі даних компанія ASELSANпропонує підрозділам коригування артилерійського вогню у складі структур командування й управління і інші важливі переваги.

Так, автоматизована система вогневої підтримки AFSAS (Aselsan`s Fire Support Automation System) по суті є тактичним комплексом визначення цілей та керування вогнем артилерії, який поєднує в собі всі компоненти, задіяні в реалізації завдань вогневої підтримки. Це системи озброєнь, допоміжні системи, засоби виявлення цілей, системи коригування артилерійського вогню та системи наведення й цілевказівки.

Крім того, комплекс може приймати та обробляти накази та заявки на відкриття вогню, а також забезпечує дані про тактичну обстановку, які відображаються на цифровій карті з функцією Digital Terrain Elevation Data (цифрові дані про висоту місцевості). Це дозволяє штабам різних рівнів використовувати актуальні дані при плануванні поточних та майбутніх завдань для артилерійських розрахунків.

У системі AFSAS реалізовано можливість зміни конфігурації під нові тактичні чи оперативні потреби. Тобто, командування за необхідності може додати до складу своїх артилерійських структур нові підрозділи або, навпаки, зменшити кількість підрозділів до необхідного рівня. Інформаційні потоки всередині системи можуть розподілятися залежно від рівня командної вертикалі, для якого призначена відповідна інформація.

BAIKS Battery Fire Direction System

Система AFSAS забезпечує автоматизацію процесів планування, координації, управління та виконання вогневих завдань у цифровому форматі та охоплює всі артилерійські підрозділи певного рівня. Це дозволяє військам своєчасно отримувати ефективну артилерійську підтримку, коли в цьому виникне потреба.

Завдяки своїй гнучкій архітектурі пропоновані компанією ASELSAN рішення дозволяють здійснювати керування вогнем та забезпечувати функції C4I для існуючого парку гаубиць різних виробників, поколінь та калібрів. Це, зокрема, гаубиці калібрів 122 мм (Д-30), 155 мм (М109) та 105 мм.

ASELSAN
Рішення від ASELSAN дозволяють здійснювати керування вогнем та забезпечувати функції C4I для існуючого парку гаубиць різних виробників, поколінь та калібрів

Пакет модернізації може включати як глибоку комплексну модернізацію із заміною системи управління вогнем та встановленням системи захищеного цифрового зв'язку між системами озброєнь та центрами командування й управління, так і "швидку" модернізацію, при якій система наведення гармати залишається незмінною, але додаються засоби цифрового зв'язку та автоматичного планування й виконання вогневих завдань.

У центрі уваги компанії ASELSAN завжди були потреби й вимоги її замовників на місцях. Компанія постійно вкладає кошти в розвиток своєї закордонної інфраструктури із розробки, виробництва та технічної підтримки, що дає їй змогу оперативно реагувати на запити своїх замовників по всьому світу. Саме тому діяльність компанії ASELSAN UKRAINE LLC охоплює не тільки сферу спільного виробництва, але й і послуги з технічного обслуговування своєї продукції в Україні.

Читайте також: ​Повелитель вогню - все про автоматизовану систему керування артилерійським вогнем TOPAZ​