xcounter
#

Від ствола до прицілу: як у "ХАДО-Холдінг" створювали антиматеріальні гвинтівки Snipex

9666
Від ствола до прицілу: як у "ХАДО-Холдінг" створювали антиматеріальні гвинтівки Snipex

"Гвинтівку ніколи б не вважали українською, якби ми використали ствол від закордонного виробника"

Так вважають у харківському ТОВ "ХАДО-Холдінг", чиї далекобійні великокаліберні гвинтівки для високоточної стрільби Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR були прийняті на озброєння ЗСУ наприкінці 2020 року.

гвинтівки Snipex
У 2016 році ТОВ "ХАДО-Холдінг" заснувало бренд Snipex - для своїх зразків стрілецької високоточної зброї

З цього приводу Defense Express вирішив поспілкуватися з представником компанії – начальником відділу технічного контролю ТОВ "ХАДО-Холдінг" Євгеном Бондарем – та дізнатися більше про діяльність компанії.

Читайте також: Гвинтівки системи "антидрон" в Україні та світі
Гвинтівки Snipex
Гвинтівки Snipex призначені для ураження рухомих і нерухомих цілей, у тому числі легкоброньованих

– Ваша компанія відома як виробник високотехнологічної хімічної продукції. Звідки така зацікавленість до зброї?

– Насправді з цією темою ми знайомі досить давно. З початку 2000-х років випускали лінійку засобів для догляду за зброєю, зброярські мастила. Саме на випробуваннях цих засобів ми й познайомилися з армійськими полігонами. З 2004 року в нас функціонують тир, магазин зброї та працюють спеціалісти з ремонту зброї. Тож зовсім новачками в цій сфері нас назвати не можна.

Гвинтівки Snipex
У "ХАДО Холдінг" зі стрілецькою зброєю знайомі досить давно – з 2000-x років

Безумовно, вирішальним моментом для нас стала агресія РФ і початок війни. З 2014 року компанія активно займається волонтерством, тому має тісні контакти з військовими та постійно отримує від них зворотний зв’язок. Згодом наше бажання допомогти армії перетворилося на нову справу.

– Декілька слів про те, як все починалось.

– Розпочали ми з головного – навчилися робити ствол. Першим освоїли калібр 12,7х99 (.50 ВМG) – це найбільший з дозволених до використання в Україні цивільних калібрів. Тому Snipex Rhino Hunter .50 ВМG посідає окреме місце в лінійці нашої продукції.

Гвинтівки Snipex
Виробництво антиматеріальних гвинтівок в Україні набирає обертів

Згодом цією розробкою зацікавилися військові. Їм взагалі важко пройти повз великих калібрів, тому на виставці "Зброя та безпека" у 2018 році в нас було багато гостей. Найбільше їх здивувало те, що це була наша, повністю українська зброя.

Остаточний поштовх нашій справі надали снайпери з досвідом бойових дій за плечима. "Нам така зброя потрібна! – сказали вони. – Зможете зробити в 14,5?". Ми вирішили, що зможемо, й почали працювати.

Гвинтівка Snipex
Результат влучного пострілу з гвинтівки Snipex

Перші зразки були готові вже за декілька місяців після виставки у 2018 році, а далі ми доопрацьовували та удосконалювали наші вироби. Для нас це був дуже непростий, але цікавий та корисний досвід.

– Розкажіть детальніше про ваші гвинтівки.

– Основні задачі під час створення цієї зброї нам ставив сам калібр 14,5 на 114 мм – це суперпотужний патрон, 32 кДж – вдвічі потужніший за .50 BMG. А для роботи з таким калібром потрібна й відповідна зброя. Тому наші гвинтівки важкі, по 25 кг кожна, та довгі: T-Rex вийшла довжиною 1 м 80 см, Alligator – 2 метри.

Гвинтівка Snipex
ТТХ однозарядної далекобійної крупнокаліберної гвинтівки калібру 14,5×114 Snipex T-REX

Дальність польоту кулі – до 7 км, ефективна дальність пострілу – 2 км, на дистанції у 1,5 км куля пробиває бронеплиту товщиною 10 мм – йдеться про звичайний штатний боєприпас.

– А через вагу у 25 кг питання не виникають?

– Хіба що в тих, хто зовсім не розуміється на гвинтівках. Чи можна було її зробити легшою, наприклад, 17-18 кг? Можна. Але тоді про комфорт ми б забули раз і назавжди. Треба розуміти, що великий калібр – це великий відбій. Якщо говорити прямо, то з легшої гвинтівки ви б просто не захотіли стріляти вдруге. Крім того, наша зброя розрахована на роботу розрахунку з двох осіб, тому з вагою ніяких проблем не буде.

Snipex ALLIGATOR гвинтівка
ТТХ багатозарядної далекобійної крупнокаліберної гвинтівки калібру 14,5×114 Snipex ALLIGATOR

– Тобто, саме вага вирішує проблему відбою?

– Не тільки. У гвинтівках Snipex впроваджена низка конструкторських рішень, які дозволяють мінімізувати відбій, роблячи зброю комфортнішою. Збалансована вага – одне з таких рішень. Також частину енергії забирають на себе потужні дулові гальма. Загалом ми досягли того, що відбій у Snipex T-Rex і Snipex Alligator не перевищує 30 Дж. Це гордість наших зброярів.

– Тепер щодо найголовнішої частини гвинтівки…

– Ствола? Ми самостійно виготовляємо з українського металу стволи для гвинтівок Snipex. На нашому заводі ми свердлимо ствол і формуємо в ньому нарізи. Як і уся справжня військова зброя, наш ствол хромований.

Snipex T-REX
Snipex ALLIGATOR

Ми впевнені, що гвинтівку ніколи б не вважали українською, якби ми використали ствол від закордонного виробника. Тож ми з нуля створили власне виробництво: побудували завод, придбали найсучасніше обладнання та підібрали команду фахівців. Сьогодні ми маємо конструкторські бюро, лабораторії, цехи для створення ефективної та надійної зброї.

Гвинтівки Snipex Україна

– Наостанок хотів би запитати про плани на майбутнє. Суто гвинтівками не обмежуєтесь?

– У жодному разі. Наразі ми закінчуємо роботи над прицілом, який створений спеціально з урахуванням навантажень для великих калібрів.

Приціл ХАДО Холдинг

Ми виділили для цього спеціальні майданчики на нашому новому заводі, залучили фахівців і в результаті отримали надійний приціл, який наразі проходить випробування.

Повна версія інтерв’ю буде опублікована в #3 журналу Defense Express.

Читайте також: Антиматерія калібром 14,5 мм: на озброєння ЗС України прийняті далекобійні гвинтівки Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR