xcounter
#

Вибух на пороховому заводі у Пермі: наскільки важливе підприємство та чи зупинить виробництво боєприпасів у РФ

27477
Пермський пороховий завод - закрите підприємство і всі фото з ним обмежені "прохідною"
Пермський пороховий завод - закрите підприємство і всі фото з ним обмежені "прохідною"

Пороховий завод у Пермі займається виробництвом компонентів для більшості ракетного та артилерійського озброєння РФ, починаючи від міжконтинентальної ракети "Тополь-М", завершуючи ПТРК "Корнет" та звичайними снарядами

Російськими оборонними підприємствами продовжує блукати "бавовна", яка цього разу, вечором 22 жовтня, призвела до вибуху на Пермському пороховому заводі. Як зазвичай у РФ, інформація про такі події видається за принципом чим "вище" джерело - тим обмеженіші деталі та масштаби наслідків.

Зокрема за повідомленням ТАСС вибуху взагалі не було, а лише займання, у результаті якого лише одна особа постраждала і її доставили у шпиталь. Місцеві ж видання прямо пишуть, що це був вибух, одна виробнича споруда частково зруйнована, а під завалами опинилось чотири особи, двоє загинуло, один зник безвісти. Також пермські ЗМІ дорікають не те, що офіційних коментарів їм ніхто не дає, бо сам Пермський пороховий завод - федеральне підприємство та напряму підпорядковано Москві.

Читайте також: Рашисти намагаються переконати себе, що Т-62М – це "чудо-зброя" для "чмобіків"
Пермський пороховий завод
У мережі є не підтверджене фото з наслідком вибуху на Пермському пороховому заводі

Варто зазначити, що Пермський пороховий завод одне зі стратегічних підприємств російського військово промислового комплексу виробляє критичні компоненти та фігурує у логістичних ланцюгах десятків інших підприємств. Зокрема до продукції заводу належить:

  • заряди до комплексів ППО
  • заряди до РСЗВ;
  • заряди двигунів ракет класу "повітря-повітря";
  • стартово-розгінні ступені крилатих ракет морського базування (скоріш за все "Калібр" та "Онікс");
  • заряди до пострілів калібру 122-, 125, 152 та 203-мм
  • порохи для стрілецької зброї

Окремо зазначається, що Пермський завод залучений до кооперації у виробництві міжконтинентальних балістичних ракет "Тополь-М" та "Булава", а також до ПТРК "Корнет".

Але справа в тому, що такі порохові заводи - це не одна-дві будівлі, а цілий комплекс, який, у випадку з заводом у Пермі, займає площу у 14 кв. км.

Тобто вибух в одній будівлі не означає виведення заводу з ладу. Тим паче, що на Пермському пороховому заводі вибухи, пожежі та просто "хлопки" відбуваються доволі регулярно. Наприклад, лише з публічно відомих за останній час: "пожежа" 1 травня 2022 року (троє загиблих), "займання" 28 січня 2021 року (троє постраждалих), "хлопок" 31 липня 2019 року (1 загиблий, декілька постраждалих).

Також відомо, що завод переведений на тризмінний режим роботи. Цілком можливо, що це й є одним з ключових факторів чергового вибуху, бо зараз підприємство намагається виконати "план", за чим неодмінно йде недотримання техніки безпеки.

Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку