xcounter
#

"Укроборонпром": контракт з "Мотор Січ" на продаж двох Ан-140 може бути підписаний через тиждень

5546
Два майже готових Ан-140 в цеху ХДАВП на церемонії святкування 95-річча підприємства 24 вересня 2021 року / Фото: Depo.Харків
Два майже готових Ан-140 в цеху ХДАВП на церемонії святкування 95-річча підприємства 24 вересня 2021 року / Фото: Depo.Харків

Фінансувати добудову пасажирських літаків на ХДАВП буде "Укрексімбанк"

Давно анонсована угода з продажу двох майже готових літаків Ан-140 авіалініям "Мотор Січ" начебто буде ось-ось підписана.

Так, заступник генерального директора з виробництва ДК "Укроборонпром" Ігор Фоменко повідомив у коментарі "Depo.Харків", що за попередніми планами контракт підпишуть до 10 жовтня ц.р.

Читайте також: ​ДП "Завод 410 цивільної авіації" збільшує обсяги робіт
ХДАВП
Ігор Фоменко відвідав ХДАВП та побував на урочистому святкуванні з нагоди 95 річниці створення ХАЗ 24 вересня ц.р.

"Наступного тижня (коментар оприлюднено 24 вересня ц.р.) вже починаємо відпрацьовувати договори. Я вже кілька разів сподівався і прогнозував, а воно все відкладається і відкладається. Я дуже-дуже сподіваюся, що до кінця наступного тижня або через тиждень ми вже підпишемо", - повідомив Ігор Фоменко.

Ан-140 ХДАВП
Один з майже готових Ан-140 в цеху ХДАВП

За його словами, на цей час Ан-140, які вже понад десять років стоять в цеху ХДАВП, проходять оцінку вартості й ця процедура днями має бути завершена.

"Наразі іде незалежна оцінка фірми, яка має оцінити вартість літака для того, щоб цілком незалежно сформувати ціну для банку, і для лізингової компанії, і для користувача – для авіаліній "Мотор Січ". Сподіваюся, на наступному тижні ми отримаємо цю незалежну оцінку, після чого сформуємо ціну і будемо вже підписувати контракт", - відзначив він.

Ан-140 ХДАВП
Ігор Фоменко та гендиректор ХДАВП Олександр Кривоконь на фоні Ан-140 в цеху підприємства 24 вепреня 2021 року

Нові літаки, за словами заступника гендиректора Концерну, "Мотор Січ" візьме в лізинг, після укладання відповідних домовленостей з "Укрексімбанком", який буде фінансувати добудову Ан-140.

Ан-140
Два Ан-140, які хоче придбати "Мотор Січ" мають готовність у 99%

Нагадаємо, у середині червня ц.р. з’явилася інформація, про майбутнє підписання договору на добудову і лізинг двох майже готових літаків Ан-140 (стан готовності 99%), які наразі стоять на ХДАВП, між "Мотор Січ" та ДК "Укроборонпром" і харківським заводом. При цьому анонсувалося, що угода буде підписана вже 26 червня ц.р.

Ан-140
"Мотор Січ" вже має досвід експлуатації Ан-140 у своїй авіакомпанії

Очікування від цього контракту дуже великі, адже ХДАВП вже понад 10 років не випустив жодного нового літака й має величезну заборгованість - близько 3,7 млрд грн загального боргу, з якого понад 263 млн грн винні по зарплаті працівникам.

Ан-140
"Мотор Січ" візьме два Ан-140 у лізинг. Звісно після того, як їх добудують

За словами попереднього генерального директора ДП "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" Сергія Задорожнього, багато роботи по власне добудові літаків бути не повинно.

Ан-140
На ХДАВП знаходиться п'ять недобудованих Ан-140, з яких два майже готові

"Їх (два Ан-140 с готовністю у 99%) можна довести до ступеня льотної придатності за лічені місяці", - повідомив він у липні минулого року.

Читайте також: На ДП "Антонов" деталізували плани з сертифікації оновленого Ан-178: випробувальні польоти розпочнуться наприкінці 2021 року