xcounter
#

Щоб робити 100 тис снарядів на місяць, США треба 66 тис тон вибухівки, а є тільки половина

9592
Готові снаряди 155-мм калібру, ілюстративне фото з відкритих джерел
Готові снаряди 155-мм калібру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ресурси та гроші на вирішення проблеми є, але вони "зависли" в Конгресі

Армія США прагне до кінця 2025 року вийти на темпи виробництва в 100 тисяч снарядів на місяць. Щоб цього справді досягнути, американський ВПК необхідно забезпечити достатньою кількістю вибухівки, але з цим наразі проблеми.

Порядок цифр наразі виглядає так: щоб вийти на обсяги виробництва по 100 тисяч снарядів щомісяця, США необхідно самостійно виготовляти або ж отримувати з інших джерел 26,4 мільйона фунтів вибухівки (або ж 66 тисяч тон) на рік, але наразі є можливість забезпечити лише орієнтовно половину від цього обсягу. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Четверта масована ракетна атака РФ по Україні у 2024 році: було випущено 64 ракет та дронів
Відправка готових 155-мм снарядів кінцевим отримувачам, лютий 2023 року, фото ілюстративне, джерело - The New York Times

Зазначається, що у вересні 2023 року Армія США уклала кілька контрактів загальною вартістю 1,5 мільярди доларів із дев’ятьма компаніями із Польщі, Канади та Індії, за якими передбачено зокрема поставка 14,2 мільйона фунтів вибухівки на рік (еквівалент 35 тисяч тон) на рік, мова про тротил та IMX-104.

Американці мають також власні потужності, які б дозволили виробляти вибухівку для снарядів. Але ці потужності треба або модернізувати, або ж взагалі відновити, а далі все впирається у те, що Конгрес США наразі через внутрішньополітичні суперечки не приймає бюджет, в якому закладена військова допомога Україні.

Готові корпуси снарядів, які можна далі відправляти на інший завод для спорядження вибухівкою, лютий 2023 року, фото ілюстративне, джерело - The New York Times

Бо, наприклад, в цьому бюджеті закладено 600 мільйонів доларів на модернізацію заводу "Холстен" Армії США в штаті Теннесі, що наразі може робити 5 мільйонів фунтів вибухівки на рік, а потенціал дозволяє збільшити виробництво до 13 мільйонів фунтів на рік. Також там закладено 93 мільйони доларів на відновлення виробництва пороху марки М6 на заводі в Редфорді, штат Вірджинія.

Ще 14 мільйонів доларів планується витратити на запуск лінії по виробництву чорного пороху (суміш сірки, нітрату калію та вуглецю) разом з компанією Goex в штаті Луїзіана.

Шліфовка сталевої заготовки під корпус 155-мм снаряда на заводах Міноборони США, лютий 2023 року, фото - The New York Times

Крім того, Армія США хоче максимум за 48 місяців звести власний завод по виробництву ТНТ, на шо необхідно 650 мільйонів доларів. Наразі оцінюється кілька можливих майданчиків для розміщення цього заводу.

Проектна потужність поки не заявляється, однак зазначається, що після запуску підприємства США нарешті отримають власне виробництво ТНТ. Бо наразі вони можуть хіба що імпортувати цей вид вибухівки з Австралії та Індії.

У вересні 2023 року Defense Express також писав про те, що США випереджають власні плани пришвидшення виробництва 155-мм снарядів.

Читайте також: РФ отримала білоруські установки для виробництва двигунів під Т-72Б3 і Т-90М