xcounter
#

Щоб поновити випуск M777 для Армії США, уже виділили $50 млн та 1 рік часу

2835
M777, ілюстративне фото від US Army
M777, ілюстративне фото від US Army

Але тут ми цілком можемо припускати, що це буде "нижня планка" затрат на проект

Армія США замовила компанії BAE Systems поставку неназваної кількості гаубиць M777 в рамках контракту вартістю усього 50 мільйонів доларів. Цей контракт було укладено 4 січня цього року, він спрямований на перезапуск виробничих потужностей з метою відновити серійне виробництво гаубиць M777 для американської армії та інших покупців.

Загалом заявляється, що умови цього контракту виписані так, щоб сприяти перезапуску виробництва M777, зокрема ланцюжку поставок у США та Великій Британії. Першу замовлену в рамках цього контракту гаубицю американські військові мають отримати в 2025 році. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Фінляндія хоче модернізувати усі наявні 41 M270, хоча спочатку йшлось лише про 22 стройові
M777, ілюстративне фото від US Army

Автори порталу деталізують, що саме Армія США була першим замовником гаубиць M777 від BAE Systems. Ланцюжок виробництва цих артсистем починався на потужностях цієї компанії у британському місті Барроу-ін-Фернес, а остаточне складання відбувалось уже на потужностях в американському місті Хаттісберг, штат Міссісіпі (однак виробничий центр у цьому місті закрито ще 10 років назад, по причині падіння попиту).

Останні 18 гаубиць M777 Армія США замовила в BAE Systems у 2019 році, остання з цієї партії артсистема була поставлена американським військовим в лютому 2023 року, і ця подія стала, здавалось би, "фінальною крапкою" в історії виробництва "трьох сімок".

Але тепер компанія BAE Systems працюватиме над поновленням виробництва, хоча поки нема деталізації, чи відновлюватиметься технологічний процес по M777 на потужностях у тому ж Барроу-ін-Фернес, які були перепрофільовані під програму виробництва атомних підводних човнів для Королівських ВМС Великої Британії.

В свою чергу, від Defense Express додамо припущення, що в настільки амбітному проекті, як поновлення виробництва гаубиць M777, заявлені вище параметри в 1 рік часу та 50 мільйонів доларів вартості контракту можуть виявитись «нижньою планкою». І що по мірі відновлення виробничого процесу доведеться цю «планку» підіймати.

В даному контексті вважаємо за потрібне також нагадати про одну із публікацій березня 2023 року про те, що США роблять за рік від 300 до 900 стволів гармат зокрема для ЗСУ, і це "схоже на виробництво літаків".

При цьому йшлось про те, щоб зробити один ствол зокрема до тієї ж M777, потрібно до 6 місяців вкрай скурпульозних операцій, які проводяться на обладнанні майже півсотрічної давнини.

Процес виробництва стволів для артилерії на потужностях арсеналу Watervliet, березень 2023 року, фото - The Wall Street Journal
Читайте також: США вивели зі Середземного моря найновіший авіаносець Gerald Ford після 8 місяців чергування