xcounter
#

Рєзніков хоче залучити український бізнес до будівництва патронного заводу в Україні

3030
Міноборони хоче купувати набої у приватних підрядників, фото ілюстративне
Міноборони хоче купувати набої у приватних підрядників, фото ілюстративне

Очільник Міноборони нарікає – щоб самотужки запустити процес будівництва заводу, оборонне відомство має дати фактично неіснуючому підприємству контракт на 10 років. Законодавство таке робити забороняє

Міністр оборони Олексій Рєзніков дав велике інтерв’ю порталу LB.ua, в якому зокрема сказав таку фразу – "я готовий додати до свого запиту до бізнесу, крім систем захисту – шоломів, бронежилетів, ще й патронні заводи та виробництво стволів. Для бізнесу це найкраща історія сьогодні".

Іншими словами, міністр оборони Рєзніков нятякнув, що хоче залучити саме український бізнес до історії з будівництвом нового патронного заводу в Україні. І більш того – хоче, аби саме за приватним сектором була прерогатива в постачанні набоїв для українського війська.

Читайте також: КБ "Південне" у 2021 році розпочало роботи зі створення баражуючих боєприпасів, які можуть запускатися з БПЛА
За деякими підрахунками, для створення повноцінного виробництва набоїв потрібні інвестиції на рівні 100 мільйонів доларів, фото ілюстративне

Далі Рєзніков розгортає свою думку так. Теоретично, Міноборони може взяти на себе ініціативу в проекті будівництва патронного заводу. Але далі можуть виникнути "регуляторні перепони".

За словами Рєзнікова, щоб запустити подібний проект, Міноборони має дати 10-річний контракт із ще неіснуючим підприємством. Наше законодавство таке робити забороняє, іншого способу забезпечити окупність та стабільність для проекту державного патронного заводу – схоже нема. Тому для Міноборони простіше та надійніше закупати набої за 3-річними контрактами. І відповідно – шукати приватних підрядників, які зможуть постачати та/або виробляти набої для українського війська.

Рєзніков аргументує, що по всьому світу патронні заводи належать приватним власникам, що дозволяє бути гнучкими у виборі замовників. Наприклад, у минулому році лише один Тайвань зміг викупити понад 2000 мільйонів набоїв на патронних заводах Європи.

До цього моменту державні структури та/або органи місцевого самоврядування заявляли уже декілька проектів по будівництву патронного заводу в Україні, і всі вони передбачали участь "іноземних інвесторів" сумнівної надійності.

Україна відчуває дефіцит набоїв усіх калібрів, фото ілюстративне

Наприклад, у липні 2021 року мер Житомира Сергій Сухомлин заявляв, що виробництво патронів хочуть організувати "американські інвестори", що готові вкласти понад 100 мільйонів доларів.

А керівник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв заявляв, що канадські компанії GL Munitions Inc. та Waterbury-Farrel начебто також готові вкластись у побудову патронного заводу в нашій країні. Ці проекти так і не вийшли з-за меж анонсів у площину практичної реалізації.

Читайте також: Керівництву ЗСУ вперше продемонстрували нову ББКМ "Козак-7"