xcounter
#

Керівництву ЗСУ вперше продемонстрували нову ББКМ "Козак-7"

Нова бойова броньована колісна машина "Козак-7" від НВО "Практика"
Нова бойова броньована колісна машина "Козак-7" від НВО "Практика"
25030

25 січня 2022 року відбувся демонстраційний показ керівництву Збройних сил України новітньої розробки броньованої бойової колісної машини (далі ББКМ) "Козак-7", яку презентувала громадська організація "Ліга оборонних підприємств" як спільний проект приватного вітчизняного оборонно - промислового комплексу, де у якості головного виконавця виступило ПрАТ "НВО "Практика".

Ця броньована машина була розроблена для іноземного замовника за індивідуальним технічним завданням, у якому знайшли відображення найбільш передові вимоги, визначені ним на основі світового досвіду до машин такого класу, які призначені в першу чергу для ведення бойових дій в умовах міської забудови.

Козак-7
ББКМ "Козак-7" від НВО "Практика"

На думку розробників такий зразок військової техніки міг би знайти своє застосування і в бойових підрозділах наших силових структур, в першу чергу - у підрозділах Збройних сил України.

Читайте також: ЗСУ отримали велику партію новітніх ББКМ "Козак-2М1"
Козак-7
"Козак-7" побудований на модернізованій платформі пікапа Ford F-550

Після детального ознайомлення з особливостями конструкції ББКМ "Козак-7", її технічними характеристиками, порівняннями їх з іншою версією багатофункціонального бронеавтомобіля "Козак-2М1", який уже прийнятий на озброєння і з минулого року постачається до лав української армії, Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний та начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Сергій Шаптала підтвердили зацікавленість у продукції такого класу.

Бронемашини Козак-7 та Козак-2М1
Бронемашини "Козак-7" та "Козак-2М1"

Насамперед вони відмітили високий рівень захищеності особового складу, ергономічні показники, покращені динамічні характеристики, використання автоматичної коробки передач, можливість створення на базі "Козак-7" лінійки спеціальних машин (командно-штабних, пунктів управління, протитанкових комплексів, медичних тощо).

Козак-7
ТТХ ББКМ "Козак-7" від НВО "Практика"

В якості суттєвої переваги новітньої розробки у порівнянні з ББКМ "Козак-2М1" було також відмічено і значно нижчу вартість представленого зразка, а також більш спрощену технологію його виробництва.

Козак-2М1
ТТХ ББКМ "Козак-2М1" від НВО "Практика"

Виробничі можливості ПрАТ "НВО "Практика" особливо зацікавили генерала Валерія Залужного, на що він отримав відповідь про те, що підприємство-розробник може гарантувати безперебійні поставки "Козак-7" у достатніх кількостях.

Козак-7
Корисне навантаження ББКМ "Козак-7" - до 9 тонн, використання 330-сильного турбодизеля V8 з об’ємом у 6,7-літрів у поєднані з 10-ступеневою автоматичною коробкою передач дозволяє розвивати питомому потужність у 27,5 к.с./т. Шасі ББКМ "Козак-7" може бути використане для створення цілого сімейства військових машин під різні задачі.

Потужності підприємства дозволяють виготовляти машин подібного класу до 150-200 одиниць на рік, а у разі потреби - і більше. Зокрема, у минулому році підприємство виготовило біля 150 машин такого класу як для внутрішнього ринку, так і на експорт.

Козак-7
"Козак-7" може перевозити до 9 військовослужбовців

Одразу після показу ББКМ "Козак-7" була відправлена на престижну міжнародну виставку озброєнь World Defense Show, яка проходитиме в березні поточного року у Саудівській Аравії, де вона разом з "Козак-2М1" буде демонструватися на стенді України потенційним іноземним замовникам.

Місце водія ББКМ "Козак-7"
Місце водія нової ББКМ "Козак-7"

Але, звісно, у пріоритеті залишаються потреби української армії та інших силових структур, яким зараз бракує такої машину – відносно дешевої, проте з високими функціональними можливостями та якісними технічними характеристиками.

Козак-2
Бронемашини від НВО "Практика" вже не перший рік масово постачаються ЗСУ. На фото передача 40 ББКМ "Козак-2" Збройним силам України у 2020 році

У ПрАТ "НВО "Практика" висловили сподівання, що найближчим часом інтерес українських військових проявиться у конкретних діях, і проект ББКМ "Козак-7" втілиться у життя та стане своєрідною "робочою конячкою" української армії на манер Oshkosh L-ATV армії США.

Читайте також: НВО "Практика" представило РНБО модернізовану версію БМП-1 з модулем "Спис" (фото)