xcounter
#

Прощавай радянський ДШК: в Україні створили свої сучасні великокаліберні кулемети (відео)

11327
Український великокаліберний кулемет Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії "ХАДО-Холдінг" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Український великокаліберний кулемет Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії "ХАДО-Холдінг" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Одразу два нових кулемети калібру 12,7 мм вітчизняного виробництва наразі проходять попередні заводські випробування. Один з них - Snipex LASKA K-2 від компанії "ХАДО-Холдінг", має завершити їх вже за кілька днів

Офіційна презентація нового великокаліберного кулемета від приватної компанії ТОВ "ХАДО-Холдінг" відбулася на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2021", яка проходить у Києві з 15 по 18 червня ц.р.

Snipex LASKA K-2 з "радянським" калібром 12,7х108 мм був представлений в "піхотному" варіанті, однак є уніфікованим. Тобто після певного переобладнання кріплень може бути встановлений на будь-яку броньовану чи авіаційну техніку.

Читайте також: Від ствола до прицілу: як у "ХАДО-Холдінг" створювали антиматеріальні гвинтівки Snipex
Український великокаліберний кулемет Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії ХАДО-Холдінг на виставці Зброя та Безпека-2021
Український великокаліберний кулемет Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії "ХАДО-Холдінг" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

За словами представників компанії-розробника, цей кулемет повністю виготовляється на потужностях їх підприємства й при успішному проходженні державних випробувань та відповідному замовлені від силових структур може бути одразу запущений у серійне виробництво.

Наразі Snipex LASKA K-2 завершує попередні заводські випробування, які мають довести надійність та заявлені технічні характеристики нового виробу.

"Заводські випробування повинні бути завершені буквально днями. Після виставки, фактично попередні випробування будуть і закінчені, і там вже вихід на держвипробування. Ось, наприклад, цей ствол відстріляв вже понад 5 тисяч пострілів. Як раз на попередніх (випробуваннях) визначається ресурс ствола при інтенсивних режимах стрільби", - розповів представник компанії ХАДО-Холдінг" Євген Бондарєв.

Ствол кулемету Snipex LASKA K-2 можна досить легко змінити, також можна створити версію кулемету під більш короткий натовський патрон 12,7х99 м
Ствол кулемету Snipex LASKA K-2 можна досить легко змінити, також можна створити версію кулемету під більш короткий натовський патрон 12,7х99 м

Український кулемет має масу близько 30 кг, оснащений планкою Picatinny для встановлення додаткового обладнання й має легко змінний ствол. Живлення здійснюється з пластикової стрічки, штатна коробка з якою містить 80 патронів.

Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії ХАДО-Холдінг на випробуваннях
Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії "ХАДО-Холдінг" на випробуваннях

Загалом Snipex LASKA K-2 має типові для сучасних видів такого озброєння технічні параметри – прицільна дальність до 2 км, швидкострільність – 500-600 пострілів за хвилину, початкова швидкість кулі – 890-910 м/с (за цим параметром дещо перевищує, наприклад, радянський кулемет НСВ "Утес").

ТТХ великокаліберного кулемета Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії ХАДО-Холдінг
ТТХ великокаліберного кулемета Snipex LASKA K-2 12,7 мм від компанії "ХАДО-Холдінг"

За словами розробників, їх кулемет, при потребі можна бути випускати й в іншому, натовському калібрі - 12,7х99 мм.

Нагадаємо, на початку цього року стало відомо, що Міністерство оборони України прийняло на озброєння дві далекобійні великокаліберні (так звані "антиматеріальні") калібру 14.5×114 мм гвинтівки виробництва компанії "ХАДО-Холдінг" - Snipex T-Rex та Snipex ALLIGATOR.

Великокаліберні гвинтівки калібру 14.5×114 мм Snipex T-Rex та Snipex ALLIGATOR на Зброя та Безпека-2021
Великокаліберні гвинтівки калібру 14.5×114 мм Snipex T-Rex та Snipex ALLIGATOR на "Зброя та Безпека-2021"

Варто також додати, що це вже друга модель великокаліберного 12,7-мм кулемету від українських виробників, яка наразі проходить випробування. В цьому році також почали тестувати свої вироби на АТ "Завод "Маяк".

Перші вогневі випробування КТ-12,7 мм почалися 4 червня 2021 року
Перші вогневі випробування КТ-12,7 мм почалися 4 червня 2021 року

Поки на випробуваннях версія кулемету для бронетехніки - КТ-12,7 (модернізований варіант радянського великокаліберного кулемета НСВТ 12,7 "Утес"), однак на літо заплановані й стрільби з піхотного варіанту КМ-12,7.

Кулемет ДШКМ 12,7 мм ЗСУ
Кулемет ДШКМ 12,7 мм ЗСУ на станку / Фото: Міністерство оборони

Таким чином, незабаром Україна може отримати одразу два сучасних, надійних та якісних великокаліберних кулеметів власного виробництва, що дасть змогу повністю закрити питання дефіциту такого озброєння в Збройних силах України й замінити застарілі кулемети ДШКМ (прийняті на озброєння ще у 1946 році), якими, через брак нових кулеметів, в останні роки оснащуються підрозділи ЗСУ та легка військова бронетехніка.

Читайте також: Великокаліберні снайперські гвинтівки виробництва "ХАДО-Холдінг" збираються постачати на експорт