xcounter
#

Про "Ноту", російські системи РЕБ та "Орлани" – інтерв’ю з заступником директора ТОВ "Трител" Ігорем Сенчилом

9601
Ігор Сенчило, заступник директора ТОВ "Трител": "Росія посилює своє військо технічними засобами розвідки та РЕБ, які проходять випробування в умовах реальних бойових дій на Донбасі"
Ігор Сенчило, заступник директора ТОВ "Трител": "Росія посилює своє військо технічними засобами розвідки та РЕБ, які проходять випробування в умовах реальних бойових дій на Донбасі"

Компанія "Трител" має унікальний досвід реалізації проектів з протидії технічним засобам розвідки, а також створення та відпрацювання тактик та методів застосування відповідних зразків на полі бою.

Техніка, розроблена фахівцями цієї компанії, успішно експлуатується в зоні ООС, де наш противник – Російська Федерація – розгорнув справжній полігон для випробувань власних систем РТР, РЛС та РЕБ. Про те, як варто оцінювати можливості російських радіоелектронних засобів та на що здатні наші власні радіоелектронні засоби на полі бою ми поспілкувалися з заступником директора ТОВ "Трител" Ігорем Сенчилом.

Ігор Сенчило ТОВ "Трител"
Ігор Сенчило, заступник директора ТОВ "Трител"

– Ігорю Андрійовичу, які висновки ви можете зробити з точки зору оцінки дій РФ у напрямку розвитку засобів радіоелектронної розвідки та протидії таким?

Читайте також: Невидиме поле бою: як США збираються відновити перевагу над арміями Росії та Китаю в електромагнітному спектрі (частина 1)

– Мушу визнати, що з кожним роком ми спостерігаємо, як ворог поступово збільшує кількість засобів радіотехнічної, радіолокаційної розвідки та радіоелектронної боротьби в зоні бойових дій. Сьогодні Росія має у своєму арсеналі значну кількість систем та комплексів, які беруть участь у формуванні радіоелектронного спектра – це засоби придушення зв’язку, низка радіолокаційних засобів наземної розвідки і контрбатарейної боротьби, протиповітряної оборони.

Водночас сьогодні ми все більше й більше зіштовхуємося з тим, що у РФ створюють багатофункціональні радіолокаційні системи, які можуть виконувати декілька задач, раніше їм не притаманних. Усе це свідчить про те, що Росія не стоїть на місці та з кожним роком посилює своє військо новими системами РТР, РЛС та РЕБ, які проходять випробування в умовах реальних бойових дій на Донбасі.

– Коли ми говоримо про можливості РФ у напрямку радіоелектронного протистояння, чи не переоцінюємо потенціал цієї країни у створенні такої високотехнологічної зброї?

Бо, з одного боку, РФ дійсно вдалося розробити велику кількість різної техніки за короткий проміжок часу.

РЛС "Нота" компанія "Трител"
До складу комплексу "Нота" входять різні за своїм фізичним принципом дії засоби розвідки – радіотехнічні (пасивні пеленгатори), радіолокаційні, звукометричні, оптоелектронні

З іншого – не можу ігнорувати той факт, що російська "оборонка" аж ніяк не найбільш високотехнологічна у світі. Що думаєте з цього приводу?

– Ми повинні оцінювати російську техніку передусім з позиції того, що їй можуть протиставити наші Збройні Сили та як вони будуть з нею боротися.

От, наприклад, у нас досі не відпрацьовані ефективні рішення щодо боротьби з ворожими системами РТР та РЕБ. Чи важливий це фактор під час оцінки російських систем? Гадаю, що так. Сьогоднішні бойові дії вимагають зовсім інших структурних рішень, зокрема створення багатофункціональних підрозділів, які будуть здатні як вести розвідку різними методами, так і виконувати безпосередньо задачі з радіоелектронного придушення та всебічного подавлення.

Тепер стосовно безпосередньої оцінки російських засобів.

По-перше, треба розуміти, що боротьба в цьому напрямку нагадує такі собі "вічні перегони", коли сьогодні ось ця конкретна російська система працює і є ефективною, а завтра ми знайшли якесь нове рішення, яке їй вже "не по зубах". Але ми все одно не зможемо на цьому зупинитися й видихнути – ворог буде шукати нові способи подавити наші системи й, повірте, у більшості випадків знайде їх.

По-друге, я вважаю, що Росія за необхідності може ефективно використати свої системи на полі бою. Це не означає, що вона під кожним кущем поставить власні засоби – зрештою, ці системи недешеві та зазвичай прикривають найважливіші об’єкти чи найнебезпечніші ділянки. Особливу увагу треба звертати на комплексне застосування ворогом технічних засобів розвідки та вогневого ураження.

І тут треба чітко усвідомлювати, які можливості наявні у російських підрозділів в той чи інший момент і які саме форми протидії вони застосовуватимуть.

Наприклад, я впевнений, що РФ точно має системи, які можуть закрити нашу комунікацію на рівні тактичної ланки. Заблокувати цивільні канали супутникової навігації та зв'язку досить просто. Якщо противником будуть застосовані системи РЕБ повітряного базування, реальної є загроза придушення радіолокаційних систем зенітно-ракетних комплексів "Оса", "Бук", С-300 тощо.

РЛС "Нота" БПЛА "Орлан"
"Нота" має різні варіанти виконання – портативні, переносні, мобільні (зі встановленням на автомобільну базу тощо)

Зрештою, на війні кінцевим результатом все ж таки є вогневе ураження. Скільки б ми не говорили про ефективність засобів радіоелектронної боротьби як самостійних одиниць на полі бою, вони також мають входити в єдиний комплекс із засобами ураження. При чому важливо, щоб час між виявленням цілі та прийняттям рішення щодо застосування засобів РЕБ чи засобів вогневого ураження був мінімальним.

Мені здається, противник у цьому плані просунувся набагато далі за нас. Тому ні про яку недооцінку ворога мови йти не може. Я згоден з думкою про те, що краще переоцінити можливості противника, ніж потім страждати через власну самовпевненість.

– Якщо ворог має ефективну систему засобів РЕБ, РТР та РЛС, ми повинні вибудовувати власну стратегію протидії цим системам. Чи є в вас бачення того, як саме треба перемагати противника на полі бою?

– Я переконаний, що на сьогодні найголовніше як для виробників зброї, так і для наших силових структур, які беруть участь у бойових діях в ООС – це максимально грамотно та ефективно вирішити завдання з викриття радіоелектронної обстановки ворога. Ми повинні знати розташування як радіоелектронних засобів противника, їх типи та режими роботи, так і засобів вогневого ураження. Тільки у цьому випадку ми реально будемо розуміти, що ж саме нам загрожує і зможемо вибудувати адекватну стратегію у відповідь.

– У нас є системи, які здатні виконати цю задачу?

– Я б сказав, що сьогодні низка компаній в Україні, зокрема і "Трител", працюють над тим, щоб Збройні Сили України отримували достатню кількість різних систем РТР, РЕБ, які б допомогли нам перемогти ворога. У нас є як велике бажання, так і можливості створювати системи, які зможуть нівелювати перевагу російських радіоелектронних засобів ведення розвідки і РЕБ. Однак повторюсь, питання ефективності систем лежить не тільки в площині їх новітності, а й в підходах їх застосування та кваліфікації і досвіду особового складу.

– Що може "Нота" безпосередньо на полі бою? Чи впорається вона з тими ж "Орланами", одним з найбільш масових засобів виявлення Російської Федерації?

– "Нота" часто застосовується для боротьби з БПЛА противника в зоні проведення ООС і у більшості випадків унеможливлює виконання ними бойових завдань.

– Чи має значення, скільки саме таких "Орланів" буде в небі? Якщо їх буде, наприклад, не один, а сто.

– Якщо говорити про системи РЕБ, то неважливо, скільки безпілотників буде в небі – незалежно від кількості об’єктів у секторі, функціонал буде завжди однаковий. А от радіолокаційні системи та засоби ППО, які знищують ці безпілотники – це вже інша справа, там є певні обмеження супроводження та ураження вогневими засобами.

– Бойові дії на Донбасі в основному проходять там, де продовжує функціонувати цивільна інфраструктура. Як це впливає на ситуацію в цілому та чи може ваша "Нота" повноцінно працювати в таких умовах?

– Насправді, те що в зоні ООС продовжують активно функціонувати засоби на кшталт мобільних телефонів, різних цивільних станцій тощо дуже заважає роботі РТР. Чому? Бо ворог прекрасно розуміє, що діапазон перенасичений цими засобами й намагається використати ті ж частотні спектри у своїх військових системах. Це ускладнює як виявлення цілі, так і її ідентифікацію та пеленгацію. Фактично, така "мімікрія" під цивільні мережі є гарним прикладом, який демонструє методи сучасної гібридної війни.

Також роботу радіоелектронних засобів ускладнює щільна міська забудова – "висотки" дуже сильно перекривають зону видимості засобів виявлення та подавлення. Саме тому позиції (висоти, дахи будівель) засобів РЕБ та РТР повинні забезпечити "зони видимості" для їх ефективної роботи. Для "Ноти" ми таку можливість передбачили – вона може працювати як "з коліс", так і, наприклад, з того ж даху якоїсь будівлі.

– Ви згадували про те, що популярними стають багатофункціональні системи, які можуть комплексно виконувати декілька задач на полі бою. Комплекс "Нота" від компанії "Трител" – це одне з таких рішень?

– Саме так. При розробці комплексу "Нота" з самого початку закладалась ідея комплексного вирішення задач виявлення технічних засобів розвідки та засобів РЕБ противника, радіоелектронна протидія та передача розвідувальних даних в єдине інформаційне середовище управління боєм. З метою розширення можливостей по виявленню та забезпечення необхідного рівня оперативності та достовірності інформації до складу комплексу "Нота" входять різні за своїм фізичним принципом дії засоби розвідки – радіотехнічні (пасивні пеленгатори), радіолокаційні (станції "Сайгак" від корпорації "Арсенал"), звукометричні, оптоелектронні. Всі ці джерела об'єднано в єдину систему збору та обробки розвідувальної інформації.

– Коли ми говоримо про війну ХХІ сторіччя, передусім варто звернути увагу на ту величезну кількість розвідувальних даних, які отримують військові. Ці дані необхідно обробити та оперативно спрямувати до того чи іншого споживача, щоб відповідні керівники розуміли ситуацію на ділянці їхньої відповідальності. Наскільки мені відомо, саме "Нота" з усіх українських засобів РТР та РЕБ як найкраще утворює інформаційну картину поля бою. Це правда?

– Я можу сказати, що ми рухаємося в цьому напрямку і робимо це досить успішно. При розробці комплексу "Нота" з самого початку закладалась ідея комплексного вирішення задач виявлення технічних засобів розвідки та засобів РЕБ противника, радіоелектронна протидія та передача інформації до засобів вогневого ураження. З метою розширення можливостей по виявленню, забезпечення необхідного рівня оперативності та достовірності інформації до складу комплексу "Нота" входять різні за своїм фізичним принципом дії засоби розвідки – радіотехнічні (пасивні пеленгатори), радіолокаційні (станції "Сайгак" від корпорації "Арсенал"), звукометричні, оптоелектронні. Всі ці джерела об'єднано в єдину систему збору та обробки розвідувальної інформації.

Для "Ноти" ми розглядаємо створення відкритого інтерфейсу з метою збору та обробки інформації з усіх технічних засобів розвідки, які є на полі бою, а не тільки у складі комплексу.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти