xcounter
#

Про лінії оборони, неочікувані наступи та резерви окупантів: Тарнавський розповів про бойові дії на півдні

5038
Фото: Генеральний штаб Збройних Сил України
Фото: Генеральний штаб Збройних Сил України

Сили оборони прорвали найскладнішу лінію оборони окупантів і готують неочікувані наступи для ворога

Британське видання The Guardian поспілкувалося з бригадним генералом Олександром Тарнавським, командувачем ОСУВ "Таврія" — український військовий розповів низку деталей щодо стану контрнаступальної операції Сил оборони України на Запорізькому напрямку.

Командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський та президент України Володимир Зеленський, фото з Telegram-каналу Тарнавського

У Guardian з посиланням на слова генерала розповідають про "життєво важливий прорив під Запоріжжям" — українські військові прорвали першу лінію оборони окупаційного війська на південному напрямку, яка була найскладнішою через надзвичайно високий рівень мінувань.

Читайте також: Чи встигнуть Abrams до контрнаступу, і чи готові ЗСУ вже воювати на цих танках
перша лінія оборони лінія Суровікіна
Як може виглядати схема укріплень армії РФ на "лінії Суровікіна", зображення — The Telegraph

Як стверджує Тарнавський, далі очікується швидший прогрес у просуванні наших військ, оскільки якщо на будівництво першої лінії оборони ворог витратив до 60% часу, то на другу та третю припало відповідно до 20% — це пов’язано передусім з тим, що російське військове керівництво не очікувало на успіх Сил оборони Україні у прориві першої лінії оборони.

"На мою думку, росіяни вважали, що українці не пройдуть цю лінію оборону. Готувалися більш як рік. Вони зробили все, щоб ця територія була добре підготовлена", — стверджує Тарнавський, хоча й наголошує на тому, що проходити мінні поля було надзвичайно складно — бо як тільки там з'являлася техніка, росіяни одразу ж намагалися по ній поцілити, тому розміновувати доводилося вночі і тільки за участі піхоти.

За словами командувача ОСУВ "Таврія", зараз наші військові мають просування по обидві сторони від "розлому" і закріплюються на звільнених територіях, а також знищують ті підрозділи російського війська, які прикривають відступ інших росіян за другу лінію оборони.

Разом з тим, російське командування у відповідь на прорив Сил оборони України перекидує на цей напрямок додаткові підрозділи — як з тимчасово окупованих територій України, з Херсонського та з Лиманського напрямку, а також безпосередньо з РФ.

"Але рано чи пізно у росіян закінчаться всі найкращі солдати. Це надасть нам стимул атакувати більше та швидше. У нас все попереду", — зауважує Тарнавський.

Зокрема генерал стверджує, що Україна також готує інші неочікувані наступи, щоб виснажити вороже військо: "Щоб досягти успіху на одному напрямку, завжди треба ввести противника в оману", — стверджує командувач ОСУВ "Таврія". Водночас коментувати ймовірні строки, за які Сили оборони можуть вийти до узбережжя Азовського моря чи досягти, наприклад, Мелітополя, Тарнавський відмовився.

Читайте також: Як армія РФ змінила застосування артилерії під час контрнаступу ЗСУ