xcounter
#

Поле бою в realtime: на що здатна система управління тактичного рівня ComBat Vision від українського розробника

3550
Поле бою в realtime: на що здатна система управління тактичного рівня ComBat Vision від українського розробника

Розповідаємо про розробку, яка може надати нових можливостей підрозділам Сил оборони України на полі бою

Цифровізація війська — надзвичайно актуальний напрямок удосконалення підрозділів різних структур Сил оборони України, для яких якісна координація дій надважлива для успішного виконання завдання в умовах, коли противник має кількісну перевагу на полі бою.

ComBat Vision — це складна система тактичного рівня управління підрозділами від бійця до батальйону, яка забезпечує можливість заздалегідь запланувати перебіг тієї чи іншої операції з усіма деталями, а під час її виконання — координувати дії між усіма виконавцями в режимі реального часу.

Читайте також: Чому РФ поставила на бомби з УМПК блок "Комета-М" від "Орлан-10"
Combat Vision система управління військами
Під час демонстрації можливостей системи ComBat Vision, фото ілюстративне

Про те, чому нам потрібні такі системи, у чому її особливості та на які труднощі натрапляють розробники аналогічних систем в Україні Defense Express у рамках спільного інформаційного проєкту з "Еспресо" поспілкувався з керівником проєкту ComBat Vision Євгеном Максименком.

— Євгене, розкажіть, як виникла ідея створення вашої системи управління підрозділами. Що стало поштовхом до появи ComBat Vision?

— Разом з командою ентузіастів-волонтерів зі всього світу я вже чимало років займаюся напрямком систем координації підрозділів на полі бою у режимі реального часу за відсутності будь-якої інфраструктурної мережі передачі даних, а тим паче виходу в Інтернет. Розпочалося все у 2012 році — тоді я очолював військово-патріотичну організацію, в якій ми у рамках навчань регулярно проводили військово-спортивні ігри.

Якось під час таких навчань, коли наш противник мав кількісну перевагу, моя команда спробувала автоматизувати процес координації дій та обміну цілями на умовному полі бою. Завдяки цьому рішенню ми весь час тримали ініціативу у своїх руках, не витрачали зайвий час на синхронізацію дій і зрештою змогли перемогти доволі складного противника. Саме тоді я на власному досвіді відчув, які колосальні переваги дає розуміння тактичної обстановки на полі бою в режимі реального часу. Це власне і стало поштовхом до створення першого покоління нашого продукту.

ComBat Vision
Сьогодні система ComBat Vision впроваджена у 83 підрозділи Сил спеціальних операцій ЗСУ

Пізніше, у 2015-2018 роках, ефективність розробленої нами системи координації підрозділів під назвою ComBat Vision підтвердилася вже у реальних умовах підрозділами Сил спеціальних операцій, низка з яких отримали на озброєння наш продукт. Чому саме вони? По-перше, ми вирішили, що наша розробка буде важливішою саме для груп CCO чи, наприклад, ДШВ, які здійснюють рейди по тилах противника. По-друге, лише ССО мали необхідне обладнання для інтеграції нашої системи.

Зрештою система ComBat Vision була впроваджена у 83 підрозділи різних розмірів. За її допомогою моніторили лінію розмежування ще в зоні АТО в інтересах Генерального штабу ЗСУ та РНБО, на ній до останнього відбувалася оборона Маріуполя. Сьогодні система ComBat Vision є на озброєнні підрозділів, які сформувалися на базі "Азову".

— Як розвивався ваш продукт після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року?

— Тоді ми мали вже третє покоління нашої системи, але з початком війни зрозуміли, що продовжувати впроваджувати технологію 10-річної давнини — це не дуже перспективна історія, і взяли тайм-аут на рік, щоб розробити нове, четверте покоління системи, з новими можливостями, в контексті інтеграції стандартів НАТО у ЗСУ, переосмисливши весь досвід застосування ComBat Vision.

Оновлену систему під назвою ComBat Vision 4.0 ми випустили у світ лише декілька місяців тому і в тестовому режимі впровадили у дві новостворені бригади. Зараз маємо декілька сотень точкових, несистемних користувачів нашої системи, в основному це пілоти дронів.

— Розкажіть, що саме вміє ваша система управління підрозділами?

— Система планування, розвідки та координації дій на полі бою ComBat Vision являє собою поєднання програмного забезпечення із низкою засобів зв’язку та сенсорів — дронів, камер, далекомірів тощо — які збирають інформацію про об’єкти на полі бою і відображають її на тривимірній мапі з можливістю включити режим доповненої реальності на відео з телефона, дрона, камери тощо.

Система ComBat Vision надає можливість запланувати послідовність дій для кожного підрозділу у вигляді маршрутів, цілей та завдань і у режимі реального часу спостерігати за виконанням плану та обмінюватися навігаційними цілевказівками та текстовими повідомленнями, які займають набагато менше часу в ефірі, ніж голосові команди, і точніше описують характер дій та розташування цілей.

На карту можна швидко наносити цілі, демонструвати зміни у диспозиції ворога, у доповненій реальності з повітря підсвічувати розташування дружніх та ворожих підрозділів. Такі функції, до речі, особливо корисні для командирів бронетехніки, які скуті у своєму полі зору, а також підрозділам протиповітряної оборони, яким дуже важко з великої відстані побачити маленькі дрони на фоні неба.

Система ComBat Vision заснована на принципах обміну інформацією, описаних у стандарті НАТО STANAG 4677 JDSS, який був спеціально розроблений для роботи окремих підрозділів в умовах нестабільного чи повільного зв’язку. Таким чином, вона може функціонувати навіть при КХ радіозв’язку на швидкості 1 Кбіт/С.

Крім того, наша платформа розподілена, тобто в ній немає центрального вузла зберігання даних та авторизації користувачів. Натомість кожен пристрій зберігає певну частину доступної йому інформації та може делегувати її іншим користувачам, використовуючи для передачі надійне наскрізне шифрування та фільтрацію даних.

— Які переваги надає ваша система підрозділам на полі бою?

— Головна місія системи ComBat Vision — нівелювати кількісну перевагу ворога на полі бою, надавши підрозділам ефективний інструмент для якісного виконання тих чи інших бойових завдань. Кожен підрозділ, оснащений системою, чітко розуміє своє завдання, фазу виконання, і, що надзвичайно важливо, бачить низку даних про сусідні дружні підрозділи на полі бою: де саме вони знаходяться або ж коли орієнтовно мають прибути на заплановані точки виконання завдання; чи виконали вони заплановані завдання вчасно тощо.

Ті підрозділи, які мають на озброєнні систему, зможуть ефективніше проводити бойові дії, обираючи найближчі до ворога групи для маневру, синхронно вступаючи в бій та уникаючи концентрації вогню лише по одній ворожій групі. Зрештою, чи не найважливіше — можливість мінімізувати втрати від дружнього вогню як живої сили, так і, наприклад, безпілотників чи іншої техніки.

Читайте також: Як у США виявили, що ВМФ по-різному рахує, скільки має боєздатних літаків F-18