xcounter
#

НВК "Клівер" розробляє нову донну міну та підводний робот для їх установки

2001
Відремонтовані фахівцями НВК "Клівер" для ВМСУ корабельні міни
Відремонтовані фахівцями НВК "Клівер" для ВМСУ корабельні міни

На приватному підприємстві зауважують, що використання мін наразі є найбільш бюджетним та ефективним засобом протистояння російській загрозі на морі при можливому загостренні

В рамках обговорення, під час круглого столу "Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії", який відбувся 15 вересня 2021 року в студії "Укрінформу", був представлений проект створення вітчизняної універсальної донної міни, яка може замінити два види такого озброєння (радянської розробки).

За словами директора "Науково-виробничої корпорації "Клівер" Оксани Врублевської, прототип такої міни може бути створений за 18 місяців. Вартість розробки, орієнтовно – 8 млн гривень.

Читайте також: Захистити морські кордони України від РФ: НВК "Клівер" представила дослідний зразок СЕОС "Джура Оптикум"
міна
Проект нової універсальної донної міни від НВК "Клівер"

Подібний вид озброєння (мова йде про моськи міни взагалі), на думку керівництва НВК "Клівер", є достатньо небезпечним для кораблів чорноморського флоту РФ й здатен при потребі та певному запасі таких виробів суттєво ускладнити дії російського флоту. При цьому коштує порівняно невеликі суми й може бути виготовлений (при серійному виробництві) за лічені місяці.

міна
Проект роботизованої платформи від НВК "Клівер"

Своєю чергою, для встановлення перспективних мін пропонується створити та застосовувати роботизовані катамарани, котрі спроектовані на базі двох електричних торпед СЕТ-65.

флот
ЧМ РФ наразі значно більший за український по всім параметрам

Подібний апарат буде здатен непомітно доставляти донні міни на місце установки. Планується, що він буде мати дальність ходу до 200 морських міль (близько 370 км) та глибину ходу до 450 метрів.

міни
Презентація НВК "Клівер"

Цікаво, що російські ЗМІ досить нервово відреагували на цей проект.

РФ ЗМІ
Російські пропагандисти відреагували на заяву очільниці української компанії

Нагадаємо, НВК "Клівер" спеціалізується на відновленні та модернізації морських мін різних типів та торпед, з тих зразків, що стоять на озброєнні ВМСУ. Зокрема, приватна компанія минулого року виконала контракт на відновлення партії "малих якірних" та "контактних протидесантних" корабельних мін на замовлення Міноборони.

Читайте також: "У Туреччині не планують локалізацію в Україні корвету Ada" - Оксана Врублевська