xcounter
#

Заручник часу: вийшла у світ нова книга про літак Ан-70

Документальна історія найдосконалішого військово-транспортного літака
Ан-70. фото Віталій Несенюк
Ан-70. фото Віталій Несенюк
2854

"Ан-70: портрет на фоне времени". Таку назву має нова повноформатна книга (360 кольорових сторінок, формат А4), яка присвячена усім деталям створення та розвитку проєкту військово-транспортного літака Ан-70.

Безумовно, Ан-70 є одним з найбільш цікавих літаків сучасності. Його повний інновацій технічний вигляд, як і його повна драматичних поворотів біографія, ось уже 30 років живлять непримиренні суперечки в авіаційній середовищі.

Обкладинка книги" Ан-70: портрет на фоне времени"

За кількостю присвячених йому публікацій в ЗМІ цей літак - взагалі один з абсолютних лідерів. Але ось якість переважної більшості цих текстів, як йдеться, залишає бажати кращого. Характеризуючи висвітлення ситуації з Ан-70 в ЗМІ, одне з профільних видань ще в 2013 році написало: "В цілому ця ситуація вже давно перетворилася у мішанину напівправди і неправди, в якій людині, далекій від проблем авіапрому, розібратися практично неможливо"...

Читайте також: Ан-70 піднявся в повітря після тривалої перерви (відео)

З того часу пройшло ще кілька років, але скільки-небудь коректної та повної публікації на тему Ан-70 так і не з'явилося. Тому можна лише вітати вихід у світ першої повноформатної книги (360 кольорових сторінок, формат А4), присвяченій Ан-70, автор якої вперше взяв на себе працю запропонувати цілісну точку зору на цей літак і його долю.

Ан-70: портрет на фоне времени
Розворот з книги "Ан-70: портрет на фоне времени"

Автор книги - Андрій Совенко - ветеран ДП "Антонов", який підключився до робіт по "сімидесятці" ще в 1987 році. Будучи по другій професії журналістом, він час він часу писав про цей літак, і поступово народилася ідея об'єднати ці розрізнені публікації в єдиний проєкт, доповнивши його необхідною сучасною інформацією. При цьому свої старі статті він вирішив подати у книзі у їх первісному вигляді, не вносячи змін в оригінальні тексти. Вони залишаються, так би мовити, документами епохи і дозволяють краще відобразити той час і ситуацію з літаком у процесі її розвитку. У книзі їх легко вирізнити, вони об'єднані під рубрикою "Погляд сучасника".

Ан-70: портрет на фоне времени
Розворт з книги "Ан-70: портрет на фоне времени"

Основний текст книги автор побудував на численних інтерв'ю учасників створення і випробувань Ан-70, цитатах з різних актів випробувань, протоколів і рішень, офіційних листів і неофіційних записок, і звичайно, статей в друкованих та електронних ЗМІ. Таких джерел процитовано більше 450, що цілком дає підстави вважати книгу документальное.

Для кращого сприйняття історії Ан-70 не менш важливими, ніж текстові документи, є наведені в книзі фотоматеріали. Вони теж цілком документальні та несуть свою частину інформації. Переважна більшість з 335 знімків опубліковані вперше. Причому, фотографії відіграють тут не тільки інформаційну, але ще одну важливу роль - естетичну. З їх допомогою вдалося показати, наскільки красивий цей літак.

Сьогодні очевидно, що доля Ан-70 виявилася у величезній мірі заручницею свого часу: того, як в останні десятиліття розвивалася геополітична ситуація, і в першу чергу - як змінювалися відносини між Україною і Росією. На думку автора, це ключ до коректного сприйняття історії літака. Тому всі події він намагався представляти саме на тлі того чи іншого періоду історії нашої країни і процесів, що відбувалися в політичному житті, а також змін в громадському свідомості.

Поза всяким сумнівом, нова книга являє собою своєрідний пам'ятник самовідданій праці десятків тисяч талановитих авіаційних фахівців, які незважаючи на всі труднощі, зуміли виконати свою роботу до кінця і створити найдосконаліший військово-транспортний літак у світі.

Читайте також: "Івченко-Прогрес" проводить імпортозаміщення для гвинтів до Ан-70 та перспективних БПЛА