xcounter
#

Хто кому не Amazon: про що дійсно попередив Бен Уоллес, забувши історію власної країни

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес
Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес
6382

Слова міністра оборони Великої Британії Бена Уоллеса про "вдячність" й те, що Велика Британія - не Amazon, може сприйматись по різному, але безумовно є "дзвіночком" для України

Під час саміту НАТО у Вільнюсі міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес зробив, м'яко кажучи, доволі суперечливу заяву. Й одразу необхідно зазначити, що вона була зроблена під час відповіді на запитання журналістів у кулуарах.

Й вона, об'єктивно вже запам'яталась тим, що очільник британського оборонного відомства побідкався на те, що Україна постійно потребує озброєння, при цьому союзники вже надали допомогу на 83 млрд доларів й "хочеться бачити вдячність", а Велика Британія не Amazon. Але насправді його відповіді охоплювали досить багато аспектів.

Читайте також: Знищення "у трьох актах" або як ЗСУ утилізували ще один російський Т-90М "Прорыв" (відео)

Chellenger 2
Велика Британія стала першою країною, яка надала Україні основні бойові танки західного зразка - Україна вдячна та пам'ятає

Він зазначив, що Україні не варто просити країни відмовитись від власних запасів озброєння, хоча й зазначив наступне:

"Ми бачимо, що ви ведете війну не лише за себе, а й за наші свободи... Але іноді необхідно переконати законодавців на Капітолійському пагорбі, переконати політиків, що сумніваються, в інших країнах, що ви знаєте, чого це коштує, і що це того варте, і що вони щось отримують за це. І подобається вам це чи ні, але це реальність".

Ще один аспект й він дійсно важливіший за фразу про Amazon, це те, що Україні необхідно забезпечити кращу підготовку військ і уникати високих втрат, бо це може привести до втрати політичної підтримки. При цьому сам запропонував програму навчання у Великій Британії.

навчання велика британія
Велика Британія вже навчила 19 000 бійців ЗСУ - Україна вдячна та пам'ятає

Але доволі дивно натягувати досвід бойових дій західних країн на реальну війну проти РФ. Бо остання війна такого рівня - це "Буря у пустелі", коли сили коаліції 38 днів проводили виключно повітряну операцію й лише чотири дні наземної операції. А вже після того, як після близько 4,7 тисячі бойових вильотів вся іракська армія була забомблена у пісок кратно переважаючи у кількості та технологічному рівні сили коаліції почали наземну операцію. Й так, тоді можливо говорити про незворотні втрати на рівні 292 осіб.

І лише після цього й можливо внести у контекст фразу про Amazon, яка виглядає наступним чином: "я сказав українцям минулого року, коли я їхав 11 годин [до Києва, щоб] отримати список - я сказав, що я не Amazon".

Storm Shadow
Велика Британія перша надала дійсно далекобійну зброю, Storm Shadow - Україна вдячна та пам'ятає

Й одразу треба зазначити, що висловлювання Бена Уоллеса не були підтримані британським прем'єр-міністром Ріші Сунаком, який прямо зазначив, що Україна безмежно вдячна за підтримку, що особисто Зеленський дякує за допомогу неодноразово, включно з особистим зверненням до британського парламенту.

"Люди по всій Україні також борються за своє життя і свободу кожного божого дня, і вони платять за це жахливу ціну, тому я повністю розумію бажання Володимира [Зеленського] зробити все можливе, щоб захистити свій народ та зупинити цю війну", - підкреслив Ріші Сунак.

Але у будь-якому випадку слова Бена Уоллеса - це "дзвіночок". Бо дійсно отримання значної допомоги озброєнням залежить від політичної підтримки. Й у кожній країні на заміну політикам, які зараз непохитно підтримують Україну, можуть прийти інші. В тому числі й ті, які зроблять це за рахунок популістичних гасел, мовляв, внутрішні проблеми треба вирішувати, а не витрачати гроші на підтримку інших країн. Тому дійсно кожні вибори в кожній країні, яка підтримує Україну мають значення.

NLAW
Велика Британія ще перед вторгненням РФ направила тисячі NLAW - Україна вдячна та пам'ятає

Водночас вочевидь Бен Уоллес, на жаль, чомусь забув історію власної країни. У 1940 році Велика Британія залишилась сам на сам проти Третього Рейху. Це відбулось після розгрому союзних французько-британських сил та справжнього чуда у Дюнкерку, коли Лондон зміг евакуювати живу силу, але не техніку.

Постійні бомбардування міст Великої Британії, загроза повномасштабного вторгнення на острів й це на фоні відсутності озброєння для армії, яка готова була боронити свій дім. Й для сформованої Home Guard просто не вистачило навіть вогнепального озброєння і справа дійшла до того, що бійців дійсно озброїли піками.

Звісно досвід Великої Британії того часу доволі важко застосувати до України. Між Україною та РФ немає Ла-Маншу, Україна немає Імперії за морями, яка зможе продовжити боротьбу, а РФ не вирішила тимчасово відкласти вторгнення й не почала швидке захоплення Китаю з планом взяти Пекін за пів року.

Можливо лише уявити, що у 1940 році Третій Рейх все ж таки почав висадку, бої йдуть у Британії, а на прохання допомогти зброєю, бо це питання виживання, а не примха, чується, що зброї взагалі й у самих мало. Й дійсно - зброї завжди мало, особливо тим, хто її потребує прямо зараз.

Читайте також: Касетний ATACMS: чи залишились його запаси у США і чому він дійсно необхідний
ТЕГИ Війна