xcounter
#

"Ми будемо випускати всю лінійку боєприпасів – від 100 до 155 мм", – Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін

"Ми будемо випускати всю лінійку боєприпасів – від 100 до 155 мм", – Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін
8801

Боєприпасна галузь України у 2021 році: про контракти, проблеми та конкретні кроки

У рамках підготовки першого в цьому році номеру журналу Defense Express ми мали нагоду поспілкуватися з Президентом компанії – Головою правління ДАХК "Артем" Володимиром Зіміним.

Розмова вийшла досить цікавою та змістовною. Деякі частини з цієї розмови – зокрема, про ракети Р-27 для Індії та перспективні проєкти компанії – ми вже висвітлили на сторінках нашого сайту. Щось залишили на розсуд читачів нашого журналу, з яким можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Ракети ближнього радіуса дії та дрон-камікадзе: президент ДАХК "Артем" розповів про перспективні проєкти компанії
Су-27 винищувач
Український Су-27 запускає авіаційну ракету Р-27. Фото: Тетяна Сенченко

Разом з тим, одну з частин цієї розмови наша редакція вирішила опублікувати для всіх читачів Defense Express – бо це стосується дуже важливої теми для нашого ОПК і тих завдань, які треба вирішувати тут і зараз.

– У грудні минулого року Defense Express опублікував інтерв’ю із заступником Міністра оборони України Олександром Миронюком, де він зазначив, що в Україні існує проблема боєприпасів, бо в нас поки що немає вітчизняного замкнутого циклу виробництва боєприпасів. Цікаво дізнатися про те, які кроки у цьому напрямку робить ваше підприємство?

– З другої половини 2021 року ми розпочнемо постачання до ЗСУ 152-мм снарядів ОФ-29. Сьогодні ми підготували своє виробництво та підрядників, що виконують спорядження, до виготовлення близько 15-17 тисяч цих снарядів на рік, щоб задовольнити першочергову потребу наших військових.

Снаряд
Снаряд ОФ-29

– Тобто, виробництво цих снарядів безпосередньо пов’язано з реанімацією держпрограми з боєприпасів та спецхімії?

– Це трохи різні речі. Замовлення снарядів ОФ-29 забезпечує потребу ЗСУ в боєприпасі з урахуванням того, що гільзи, метальні заряди та детонатори є у військах, а ми постачаємо споряджений снаряд цього боєприпасу.

Снаряди ДАХК
Продукція ДАХК "Артем"

Що стосується реанімації боєприпасної галузі загалом, то в цьому напрямку залишаються невирішеними два серйозних питання: виробництво гільз та окремих продуктів спецхімії.

Це ті завдання, які треба вирішувати на державному рівні вже в поточному році, також існують суттєві обмеження споряджувальних потужностей, але їх нарощування це вже другорядне завдання.

– У контексті розмови про боєприпаси не можу не згадати ситуацію, пов’язану із закупівлею обладнання. Для читачів нагадаю, що 15 грудня 2017 року ДП "Безпека" та ДАХК "Артем" підписали контракт, який передбачав закупівлю і передачу підприємству "Артем" нового устаткування для забезпечення серійного виробництва корпусів артснарядів калібру 152-155 мм. Термін виконання – 30 грудня 2019 року. Постачальник – американська компанія Gray Fox Logistics.

Проте станом на кінець 2019 року умови контракту так і не були виконані, хоча гроші американському виробнику перерахували. Тож ДП "Безпека" подало позов на ДАХК "Артем" з вимогою повернути сплачений аванс, близько 480 млн грн. Тож, власне, запитання: як ця ситуація впливає на діяльність підприємства?

– На сьогодні йдеться про те, що цю судову суперечку з ДП "Безпека" слід призупинити до закінчення процедур виконання на території США рішення Стокгольмського арбітражу щодо повернення коштів, сплачених американській компанії Gray Fox Logistics, яка порушила умови контракту і не поставила замовлене устаткування.

Боєприпаси
Україні потрібні боєприпаси, щоб мати змогу дати гідну відсіч ворогу. Фото: Міноборони України, Назар Волошин

У ДП "Безпека" також усвідомлюють, що не можна допустити стягнення цієї колосальної суми – близько пів мільярда гривень – безпосередньо із ДАХК "Артем", бо це може паралізувати діяльності Компанії.

Тож у ДП "Безпека" та Мінстратегпромі розуміють, які задачі стоять перед нами: призупинення судової справи та продовження цільової програми розвитку боєприпасів та спецхімії. Це питання розглядалося на засіданні Міжвідомчої комісії з питань ОПК і за його результатами були надані відповідні рекомендації всім органам.

– У будь-якому випадку боєприпасне виробництво вимагатиме технічного дооснащення підприємства. Які рішення в ДАХК "Артем" приймають чи вже прийняли у цьому напрямку?

– Наприкінці минулого року ми відібрали постачальників з Кореї, Словаччини, США, Китаю, Туреччини та надіслали їм наше технічне завдання щодо постачання обладнання для лінії з виробництва гільз і корпусів боєприпасів різних калібрів. Наразі отримали від них техніко-комерційні пропозиції, які наші спеціалісти дуже ретельно аналізують.

Боєприпаси ДАХК
Лінійка боєприпасів від ДАХК "Артем"

Згодом ми презентуємо наше бачення щодо технічного переозброєння потужностей підприємства для забезпечення виконання програми з розвитку боєприпасів. Це наш ініціативний проєкт, який буде здатен випускати всю палітру боєприпасів – від 100 до 155 мм, а не тільки 152-155 мм, оскільки аналіз ситуації чітко показав, що економічно вигідніше створювати всю лінійку боєприпасів, а не тільки два калібри.

Читайте також: Індія замовила в ДАХК "Артем" запасні частини до ракет Р-27 на суму понад $8 млн