xcounter
#

Які симулятори використовують бійці ЗСУ для навчання на Stinger, Javelin та навіть польський ПЗРК Grom

1570
Підготовка операторів ПЗРК в ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка операторів ПЗРК в ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

І які вимоги мають пройти вітчизняні виробники симуляторів зброї, щоб постачати свої розробки для ЗСУ

В арміях всього світу є поширеною практика, коли для навчання бійців на протитанкових комплексах, гранатометах та переносних зенітно-ракетних комплексах використовуються саме симулятори, які з однієї сторони можуть зекономити певну кількість зараз дефіцитного боєкомплекту, а з іншої сторони – можуть відтворювати усі характеристики, які видає реальна зброя при стрільбі, тобто віддача при пострілі, балістика польоту боєприпасів та інше.

Чим якісніше буде підготовлений боєць, тим краще він зможе застосовувати свою зброю на полі бою проти ворога. Тому виробництво подібних симуляторів є важливим та високотехнологічним сегментом оборонного сектору України, який просувають вперед саме приватні компанії.

Читайте також: Rheinmetall перетворив "міні-танк" Ripsaw на систему ППО з сучасним бойовим модулем

Зокрема, як розповів у ефірі спільного проекту Defense Express і телеканалу "Еспресо" Ігор Бєлов, співвласник компанії PSS by Logics7 (входить до складу учасників NAUDI), його команда уже розробила кілька симуляторів з вогневої підготовки, які заодно можуть відтворювати елементи тактичної підготовки.

Зокрема, ці симулятори повністю відповідають характеристикам тих видів зброї, роботу котрих вони відтворюють, і яка є на озброєнні в Україні. Софтверна частина повністю відтворює математику та балістику певного виду озброєння, також враховані похибки на вітер та погодні умови. За допомогою таких симуляторів можна тренувати наших бійців досить швидко та ефективно без використання боєкомплекту.

Підготовка операторів Javelin в ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Співвласник PSS by Logics7 розповів також, що на сьогодні команда його компанії приблизно понад 30 симуляторів різноманітної зброї, починаючи від стрілецької, гранатометів всіх видів і до найсучаснішого виду озброєнь, які нам надають західні партнери.

Гордість компанії – симулятор Javelin, який є складною зброєю, відповідно, треба знати, як ним користуватися. У навчальних центрах тривають навчання на симуляторах. Також є симулятори на той же Stinger та навіть польський ПЗРК Piorun.

Бєлов також розповів, що є методика, за якою доводиться відповідність симуляторів до певних характеристик реальної зброї та користь тренування, яке відповідає справжнім пострілам. Компанія досить потужно працює з військовими та з бойовими інструкторами. На сьогодні доведено, що такі симулятори дійсно відповідають всім необхідним характеристикам.

Польський ПЗРК Piorun, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЦАХАЛ вперше з 2006 року стріляв по ХАМАСу із M270: скільки таких систем має Ізраїль