xcounter
#

Яка кваліфікація треба, щоб навчати польотам на F-16 в американській ПВК

1887
В липні 2021 року Draken International придбала 12 винищувачів F-16 у військово-повітряних сил Голландії, ілюстративне фото з відкритих джерел
В липні 2021 року Draken International придбала 12 винищувачів F-16 у військово-повітряних сил Голландії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідь на це питання може виявитись прикладною в контексті переходу ЗСУ на західні літаки

Західні ЗМІ з подачі Politico обговорюють варіант, що можливо Румунія стане базою для навчання українських пілотів на F-16.

Розвиваючи цю тему в одній із своїх публікацій, портал The Drive вказав також, що виявляється в тій же Румунії свою базу підготовки хоче розгорнути приватна військова компанія із США Draken International, яка ймовірно в найближчий час може стати власником деякої кількості вживаних літаків F-16, списаних зі складу ВПС Норвегії та Голландії, контракти по яким були укладені ще до лютого 2022 року.

Читайте також: Німці за сім років зроблять лише 38 Eurofighter Tranche 4, і це просто "вражає"
Центральний офіс Draken International, ілюстративне фото з відкритих джерел

З однаковою ймовірністю, як припускають автори The Drive, Draken International може планувати розгортання своєї бази в Румунії для навчання як і румунських, так і пілотів ЗСУ одночасно. І тут цікавим є те, що ця ПВК оголосила про набір додаткового персоналу, вимоги до якого виглядають наступним чином.

Draken International заявляє, що їм потрібні одночасно пілоти-інструктори, керівники служб та планувальники по технічному обслуговуванню, "керівники екіпажів" льотного складу (у ВПС США це зазвичай сержантська посада – прим.ред), та спеціалісти по авіоніці та бортовим елекросистемам. Як місце роботи заявляється авіабаза Фетешти в Румунії, ймовірний строк – від 3 до 19 місяців.

Претенденти на посаду повинні мати не менше 5 років досвіду роботи з F-16, мати гарну фізичну форму та "відповідати рівню допуску "секретно"" (щоправда, хто такий рівень допуску вручає, автори публікації The Drive не уточнили – прим.ред).

Показово, що по пілотам-інструкторам стоїть окрема вимога по досвіду в не менш ніж 2 тисячі льотних годин на F-16, зокрема не менше 500 льотних годин на F-16 саме в ролі інструктора. Для такого роду спеціалістів необхідна також наявність сертифікату типу ITAR, наявність медичного рейтингу FAA та комерційне свідоцтво пілота, який може працювати на літаках з одним двигуном.

Румунський F-16, фото - U.S.Air Force

Автори The Drive припускають, що контрактером для Draken International може бути корпорація Lockheed Martin, котра таким чином хоче бодай в "кадровому" плані спростити для себе задачу персоналу для майбутніх експлуатантів F-16.

В свою чергу, від Defense Express додамо – цілком ймовірно, що описані вище кваліфікаційні критерії можуть стати цілком прикладними в контексті переходу пілотів ЗСУ на сучасні винищувачі західного зразка.

Румунський F-16, фото - Bogdan Pantilimon
Читайте також: Як збити Ка-52 із С-300, і чому складно знищити літаки з плануючими бомбами