xcounter
#

ДП "Антонов" продовжує закупівлю дорогих верстатів західного виробництва

17887
Швейцарський вертикальний фрезерно-розточувальний 5-координатний обробний центр Hermle С62 U
Швейцарський вертикальний фрезерно-розточувальний 5-координатний обробний центр Hermle С62 U

Так, у листопаді 2021 року авіабудівне підприємство підписало контракт зі швейцарською компанією Hermle WWE AG на закупівлю двох верстатів за €2,82 млн

Два вертикальні фрезерно-розточувальні п'яти-координатні обробні центри Hermle С62 U з похило-поворотним столом діаметром 1350 мм та з ЧПУ фірми Heidenhain TNC 640, швейцарська компанія має поставити ДП "Антонов" до кінця 2022 року.

Як можна побачити на майданчику Prozorro, тендер був оприлюднений ще у червні 2021 року, однак договір з переможцем було підписано лише 29 листопада минулого року (інформація про контракт на майданчику оприлюднена 2 лютого 2022 року).

Читайте також: "Мотор Січ" не постачатиме двигуни для австрійського багатоцільового літака DART-750
Фрагмент контракту між Hermle WWE AG та ДП
Фрагмент контракту між Hermle WWE AG та ДП "Антонов"

Окрім Hermle WWE AG, в тендері брали участь ще два учасника - DMG MORI Used Machines GmbH (з кінцевою ціновою пропозицією у €2,499 млн) та ТОВ "Станкоінструментімпорт" (з кінцевою ціновою пропозицією €2,514 млн). Однак замовник обрав переможцем швейцарську компанію, хоч її верстати мають найбільшу вартість - €2,82 млн (початкова ціна €2,85 млн).

Згідно з описом, нові верстати призначені для силової обробки деталей для літаків сімейства "Ан" зі сплавів титану, високолегованих сталей, бронзи, латуні та алюмінієвих сплавів. Надсучасне обладнання виконуватиме фрезерні, розточувальні та свердлильні операції при виготовленні крил, внутрішніх рамок та інших частин літаків.

Обробний центр Hermle С62 U
Обробний центр Hermle С62 U

Вартість одного верстату становить €1,37 млн (тобто €2,74 млн за саме обладнання). Додаткові €81,5 тис. буде сплачено за введення комплексів в експлуатацію, навчання персоналу та випуск тестового зразка.

Варто додати, що це не єдине велике замовлення від ДП "Антонов" на придбання високотехнологічних верстатів від західних виробників. Так, наразі очікує рішення пропозиція від італійської компанії C.M.S. Costruzioni Macchine Speciali S.P.A., щодо закупівлі портального п'яти-координатного обробного центру з робочою зоною 7000х3500х1300 мм та 2-координатною фрезерно-розточувальною вилочною головкою з конусом HSK-100A для обробки великогабаритних деталей з ЧПУ вартістю €2,1 млн.

Клепальний верстат з ЧПК - МРАС від Broetje-Automation
Клепальний верстат з ЧПК - МРАС від Broetje-Automation

Ще раніше, вітчизняний авіабудівник уклав контракти з німецькою компанією Niles-Simmons Industrieanlagen GmbH на закупівлю двох універсальних токарно-фрезерно-розточних оброблювальних центрів для великогабаритних деталей (Niles-Simmons N50 MC із системою управління Sinumerik 840 DE sl та додатковими опціями за €4,86 млн) та клепального верстата з ЧПК – МРАС від компанії Broetje-Automation GmbH за €6,612 млн.

Універсальний токарно-фрезерно-розточний оброблювальний центр для великогабаритних деталей Niles-Simmons N50 MC
Універсальний токарно-фрезерно-розточний оброблювальний центр для великогабаритних деталей Niles-Simmons N50 MC

При цьому, спеціалісти у галузі авіабудівництва висловили сумніви у доцільності закупівлі такого складного й дорогого обладнання, оскільки його зазвичай використовують при складанні великих серій однотипних літаків (десятки або навіть сотні одиниць), а для поточних контрактів ДП "Антонов" таки можливості є надмірними.

Читайте також: Україна та Туреччина підписали угоду про організацію спільного виробництва БПЛА