xcounter
#

Спеціалісти виказали сумніви у доцільності закупівлі ДП "Антонов" нового обладнання з китайським корінням за 6,6 млн євро

Дослідний зразок Ан-178 та недобудований фюзеляж Ан-178 для МВС Перу в цеху "Антонов" / Фото: Василь Коба
Дослідний зразок Ан-178 та недобудований фюзеляж Ан-178 для МВС Перу в цеху "Антонов" / Фото: Василь Коба
12596

Подібні дорогі верстати використовуються лише при серійному виготовленні літаків великими партіями

У вересні та жовтні поточного року ДП "Антонов" замовило у китайського виробника високотехнологічне обладнання для виготовлення літаків на загальну суму у €6,612 млн (за поточним курсом більше 200 млн гривень).

Мова йде про закупівлю клепального верстата з ЧПК – МРАС від компанії Broetje-Automation GmbH, що на 100% належить холдингу Shanghai Electric Group, КНР.

Читайте також: "Мотор Січ" говорить, що може за 1,5-2 роки почати серійне виробництво повністю українських МСБ-2 та МСБ-8
Broetje-Automation
Клепальний верстат з ЧПК – МРАС лише один з елементів лінії безстапельного збирання німецької Broetje-Automation

В обох контрактах вказується, що обладнання потрібне для виготовлення літаків типу "Ан", а самі верстати повинні поставити до кінця 2022 року.

Своєю чергою, спеціалісти галузі у коментарях Defense Express висловили сумніви у доцільності закупівлі саме зараз і саме таких клепальних верстатів. Бо, як відомо, клепальні верстати від Broetje-Automation зазвичай закуповують для будівництва лінії з виробництва великих серій літаків у сотні одиниць.

Broetje-Automation
Повноцінна лінія Broetje-Automation здатна в автоматизованому режимі складати літак майже як конструктор

По-перше, клепальні верстати подібні Broetje-Automation зазвичай закуповують для будівництва лінії з виробництва великих серій літаків у сотні одиниць, коли важко вручну забезпечити сталий рівень якості при високому темпі виробництва.

"Таку лінію побудовано в Airbus, який випускає по 40-50 літаків на місяць. Подібну лінію закуповував Embraer під серійний випуск 200 літаків однієї моделі", - розповів один із співрозмовник Defense Express.

Антонов
Невеликі серії літаків - 3-5 на рік на ДП "Антонов" можуть успішно збирати й на наявному обладнанні. Головне щоб літаки були імпортозаміщені, сертифіковані та замовлені

Невеликі серії літаків - 3-5 на рік на ДП "Антонов" можуть успішно і якісно складати й на наявному обладнанні. Головне щоб літаки були імпортозаміщені, сертифіковані, замовлені та оплачені.

Airbus
Компанія Airbus складає сотні літаків однієї моделі на рік. Звісно, що таким цехам дорога сучасна автоматизація вкрай доцільна

З огляду на терміни постачання це обладнання навіть не залучать до виробництва корпусів ("планерів") літаків Ан-178 для Міністерства оборони України чи МВС Перу, а інших твердих контрактів в ДП "Антонов" під відповідне фінансування наразі ще немає.

Ан-178
На ДП "Антонов" фюзеляж літака збирають на стапелі - ця технологія вважається застарілою й потребує багато ручної праці. Однак при дуже малих замовленнях цього цілком достатньо для повноцінного завантаження й виконання замовлень

За словами спеціалістів, єдиним випадком в існуючих умовах, коли закупівля верстатів була б доцільною, це укладений контракт на виробництво на "Антонові" корпусів для моделей літаків інших великих виробників (Airbus тощо).

Broetje-Automation
Для роботи повноцінної автоматизованої лінії безстапельного складання потрібні великі замовлення. В іншому випадку потужності будуть постійно незавантажені.

Однак таких домовленостей не існує, а в контрактах на закупілю вказано, що обладнання потрібно для виготовлення саме "Ан", а отже, воно буде мати відповідне налаштування. "Є побоювання, що панелі більших розмірів, які потрібні для серійних літаків Airbus чи Boeing, цей конкретний клепальний верстат за €6,6 млн просто не зможе обробляти".

МРАС Broetje-Automation
3Д модель клепального верстата МРАС Broetje-Automation GmbH з різних ракурсів
верстат МРАС
Вказана в контракті "Антонов" розмірність, ймовірно, не дозволить верстату МРАС працювати з панелями великих літаків - вони туди не увійдуть по габаритах

За таких умов, нове обладнання можна залучити тільки на виробництво Ан-178, й навіть при подальшому виробництві 3-5 таких літаків на рік для їх виготовлення цілком достатньо буде того обладнання, що вже є на ДП "Антонов". Інші моделі "Антонов" наразі або не імпортозаміщенні (як Ан-148/158 тощо), або перебувають на стадії розробки (Ан-188).

Ан-70 и Ан-188
Скоріш за все, новий верстат можна буде застосувати лише при виготовленні Ан-148/158 та Ан-178. А ось працювати з корпусами більших Ан-70 чи Ан-188 він не зможе

Співрозмовник Defense Express припустив, що ухвалене рішення про закупівлю нового устаткування, ймовірно, було прийняте на тлі невикористання значних фінансових ресурсів за тематикою оновлення виробництва. Але такі масштабні закупівлі мають відповідати реальним потребам підприємства у найближчій та середньостроковій перспективі. Інакше користь із такої закупівлі матимуть лише її організатори. Особливо, зважаючи на те, що контракт теперішнього генерального директора ДП "Антонов" добігає кінця і не факт, що буде подовжений.

Варто додати, що плани з закупівлі верстатів від Broetje-Automation для ДП "Антонов" були ще у 2016 році. Вони просувалися особами, які зараз є на посадах радників генерального директора ДП "Антонов". Однак раніше, через відсутність прогнозованих замовлень та контрактів на виготовлення літаків у значній кількості, а також з огляду на китайське коріння "німецької" фірми, такі витрати та наміри були розцінені як нераціональні.

"Сподіваємось, що всі причетні до укладання подібних угод мають чітке обґрунтування таких "інвестицій" без пафосних заяв на кшталт "науково-технічного прогресу через запровадження сучасних методів виробництва" чи банальної відсутності клепальників через неконкурентну оплату праці. А також усвідомлюють наслідки своєї діяльності для репутації України перед ключовим союзником в особі Сполучених Штатів Америки, від рішення яких залежить постачання до ДП "Антонов" критичних комплектуючих та послуг", - заявив співрозмовник Defense Express.

Читайте також: ДП "Антонов" оприлюднив низку гучних заяв щодо стану проекту з будівництва літаків Ан-178-100Р