xcounter
#

ДП "Антонов" підписало контракт з ДСНС на п’ятий Ан-32П (відео)

3007
Транспортний літак Ан-32Б (сн 36-04), який в майбутньому має пертоворитися на п'ятий Ан-32П ДСНС /Фото; Укроборонпром
Транспортний літак Ан-32Б (сн 36-04), який в майбутньому має пертоворитися на п'ятий Ан-32П ДСНС /Фото; Укроборонпром

ДП "Антонов" та Спеціальний авіаційний загін ДСНС підписали контракт на постачання протипожежного літака Ан-32П

Укладена угода на постачання пожежного літака, що була днями анонсована Міністром МВС Денисом Монастирським, була підписана у п'ятницю, 17 грудня 2021 року в цеху ДП "Антонов".

Також, як повідомляє прес-служба ДК "Укроборонпром", між Концерном і Міністерством внутрішніх справ України було підписано меморандум про співпрацю і взаємодію, спрямований на створення європейського авіаційного хаба пожежної безпеки.

Читайте також: Перу почало процес накладання штрафних санкцій за зрив термінів постачання Ан-178
Ан-32П
Підписання меморандуму між керівниками МВС та ДК "Укроборонпром" / Фото: ДСНС

За цим документом, "Укроборонпром" та МВС проголошують про намір підтримувати модернізацію Державним підприємством "Антонов" літаків Ан-32 до пожежного варіанту Ан-32П з використанням складових частин і компонентів українського виробництва, технічне супроводження їх подальшої експлуатації тощо.

Ан-32Б
Транспортний літак Ан-32Б (сн 36-04), який в майбутньому має пертоворитися на п'ятий Ан-32П ДСНС /Фото; Укроборонпром

Також був підписаний контракт на виготовлення п'ятого Ан-32П для ДСНСУ, тендер на який, вартістю 470 млн грн, був оприлюднений 3 грудня 2021 року на майданчику Prozorro.

Ан-32П
Підписання контракту на постачання п'ятого Ан-32П ДСНСУ між гендиректором ДП "Антонов" Сергієм Бичковим та командиром Спеціального авіаційного загону ОРС ЦЗ ДСНС України Константином Коломіним / Фото: ДСНС

При цьому, сам пожежний літак не збудують "з нуля", а перероблять з вже готового транспортного літака Ан-32Б (сн 36-04), який був виготовлений у 2011 році для ВПС Іраку.

Ан-32П
На церемонії в ДП "Антонов" також був присутній один з діючих літаків Ан-32П ДСНС (31 "чорний") / Фото: ДСНС

Літак Ан-32П призначений для гасіння лісових пожеж, транспортування і десантування пожежників і спеціального спорядження, обладнання та вантажів, необхідних для їхньої роботи. Завдяки цій техніці є можливість активно впливати на хмари для штучного викликання опадів над зоною пожежі. Така машина здатна нести із собою приблизно 8000 літрів вогнегасної рідини у чотирьох зовнішніх змінних баках. Скидати рідину можна як одночасно з усіх місткостей, так і з кожної окремо із заданим проміжком часу.

Читайте також: ДП "Антонов" оприлюднив низку гучних заяв щодо стану проекту з будівництва літаків Ан-178-100Р