xcounter
#

Чому "Росатом", який купує комплектуючі до танків та "Іскандерів", досі не під санкціями

7231
Процес виробництва рашистського Т-90М "Прорыв", ілюстративне фото з відкритих джерел
Процес виробництва рашистського Т-90М "Прорыв", ілюстративне фото з відкритих джерел

​І чи є підстави сподіватись, що ситуація зміниться хоч у віддаленій перспективі

Видання Bloomberg спільно з Королівським інститутом стратегічних досліджень (RUSI) проаналізувало, що за 2022 рік продажі ядерного палива від рашистського "Росатому" виросли аж на 20%, і тримались на рівні не менш ніж 100 мільйонів доларів щомісяця. При цьому поставки саме в країни ЄС були найвищими за останні 3 роки. А показники по можливим поставкам в Іран та інші підсанкційні країни лишаються невідомими.

При цьому "Росатом" ігнорує усі обмеження на поширення технологій, які можуть бути використані для виробництва ядерної зброї. Як ілюстрацію Bloomberg використовує приклад, що Росія зараз будує в Індії два реактори, пуск яких запланований на 2025 рік. І що рашисти в минулому році продали в Китай ядерного палива на 375 мільйонів доларів, яке може бути використане як матеріал для збільшення ядерного арсеналу КНР.

Читайте також: ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ
Іранська АЕС "Бушер", де РФ планує збудувати або уже почала будівництво ще двох реакторів, жовтень 2022 року, супутниковий знімок від Maxar Technologies

Цікаво, що на поставки в Східну Європу припадає лише 40% від всього експорту від "Росатому". Хоча при цьому мова про те, що ядерне паливо в Кремля досі купують деякі члени НАТО, як то Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.

Парадоксальним тут виглядає те, що від поставок "Росатому" залежать навіть чільні країни Заходу. Наприклад, в США на ядерному паливі з РФ працює п’ята частина із 92 усіх енергетичних реакторів. А в Європі таке ж паливо використовують "комунальні підприємства, які дають енергію для 100 мільйонів жителів".

Російські окупанти на території Запорізької АЕС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Причина такої парадоксальної залежності цивілізованого світу від рашистського "Росатому" доволі проста – навіть в останні 30 років росіяни продовжували інвестувати в розвиток своєї атомної енергетики, в той час як Захід "ставив на паузу" свої проекти по "мирному атому".

Щоб замістити поставки від "Росатому", знадобиться ще тривалий час. Як вказує Bloomberg, навіть Україні для повного переходу на ТВЕЛи від американського Westinghouse знадобиться до 4-5 років.

Схоже, саме через цю обставину Захід поки не поспішає накладати санкції на "Росатом", який зараз не тільки окупував в Україні найбільшу АЕС в Європі. Але й заодно виступає "прокладкою" для обходу санкцій, постачаючи рашистському ВПК комплектуючі для виробництва танків і ракет до ОТРК "Искандер" та інших видів озброєнь для армії РФ.

Рашистський ОТРК "Искандер", фото ілюстративне
Читайте також: Один Ка-52 обходиться рашистам в 200 мільйонів рублів збитку, і це аж ніяк не все