xcounter
#

​Час героїв: Кохання на лінії вогню (відео)

1294
Олександр та Аліна, як ніхто, розуміють, чого коштує сімейний затишок для українців
Олександр та Аліна, як ніхто, розуміють, чого коштує сімейний затишок для українців

Українські військові показують не лише приклади самопожертви та героїзму в боротьбі з російськими загарбниками за рідну землю​, але й неймовірні історії кохання та прагнення до щасливого життя

Військова служба, особливо в умовах війни, пов’язана з непростими викликами, надзвичайним моральним та фізичним навантаженням. Будувати родину в Україні, де десятий рік триває війна і вже четвертий, її широкомасштабний етап – тим більше. Наші герої не просто знайшли своє щастя у важких фронтових умовах, вони досконало володіють різними видами зброї, мають серйозний бойовий досвід і твердий намір воювати до Перемоги.

Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
Олександр "Біллі" (на передньому плані) – ветеран Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил – одним з перших встав на захист рідної країни після початку широкомасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року

Олександр "Біллі" добре знає, що таке бойові дії. Він ветеран Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил. Тож на початку широкомасштабного вторгнення росіян не просто записався до лав добровольців, а одразу взяв на себе функції лідера-організатора. Шукав техніку, правильно будував укріплення, підбадьорював побратимів. На своєму крайньому перед широкомасштабним вторгненням цивільному місці роботи чоловік працював інкасатором. Але усвідомлюючи, що є носієм бойового досвіду, не міг залишатися осторонь від історичних подій 24 лютого 2022 року. До війська пішов перш за все тому, що розумів: розумна порада і грамотні дії можуть зберегти іншим життя і полегшити службу.

Читайте також: Українські зброярі вказали на критичне рішення Уряду, яке першим вб'є малих виробників FPV-дронів та окопного РЕБ
Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
Аліна "Вредіна" (на передньому плані), яка працювала фотографом-реставратором національної наукової установи, після початку широкомасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року стала до лав захисників Батьківщини

Аліна "Вредіна" працювала, здавалося б, у найбільш мирному та безпечному місці, яке тільки можна уявити. Фотограф-реставратор національної наукової установи. Як згадує дівчина, тримаючи в руках старовині ікони та інші речі, які мимоволі ставали свідками історичних подій, відчувала щось особливе. Це було одним із факторів, який формував її світогляд. А ще, у вільний час, Аліна тренувалася високоточній стрільбі з малокаліберної спортивної гвинтівки.

Командир 242-го батальйону територіальної оборони 241-ї окремої бригади ТрО ЗСУ "Вакула" згадує, який шлях пройшли його підопічні – від стихійно зібраної групи людей у цивільному одязі, що вимагали видати їм зброю аби знищувати російських окупантів, не маючи ані бойового досвіду, ані уявлення, що таке війна і як вести бій до висококваліфікованих професіоналів, оснащених, озброєних, які пройшли чимало різноманітних курсів, зокрема й за участю іноземних партнерів, добре володіють різним озброєнням і тактичними прийомами, а головне – мають найцінніше для воїна – бойовий досвід і затятий характер.

Досвідчений та активний "Біллі", розуміючи виклики та випробування, з якими зустрінеться дівчина, вирішив, що хтось повинен про неї подбати. Аліна ж закохалася у чоловіка практично з першого погляду, і під час буремних подій, які їм довелося пережити, це почуття тільки посилювалося.

Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
Місцем доленосної зустрічі Олександра та Аліни став їх бойовий підрозділ

Дівчина довго намагалася переконати командирів, щоби її навчали снайпінгу і, зрештою, ротний здався та запросив її на перші стрільби. Стрес-тест з ураженням цілі, коли у тебе над вухом працює інший автомат – досвід, який важко забути. Очевидно командир роти розраховував, на те, що дівчина відмовиться від своїх намірів, але коли вона без промаху відпрацювала магазин по невеликому гонгу – здався і "Вредіну" стали навчати. Якісно та на совість. Заняття зі снайпінгу від одного з небагатьох досвідчених ветеранів, що діяв у підрозділі, були цікавими на початку широкомасштабних бойових дій, але згодом дівчині доведеться освоїти чи не всю номенклатуру радянського, українського та іноземного озброєння, яке є у батальйоні, включно з автоматичними гранатометами.

Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
Олександр та Аліна мріють про мир, обережно будують плани на майбутнє але відчайдушно і надзвичайно майстерно захищають його зі зброєю в руках

Пару одружували капелан та командир за всіма традиціями воєнного часу. Рідним, яким довелося їхати для участі в церемонії в район активних бойових дій, подія коштувала чимало емоцій і страху. Війна не робить перерв у бомбардуваннях та обстрілах, навіть коли вони дуже потрібні…

Одним з найважчих випробувань для пари стала операція деблокування оточених підрозділів 24-ї окремої механізованої бригади. Хлопці оборонялися героїчно, але противник зумів обійти їх з флангів та створити загрозу оточення. Взвод добровольців зголосився взяти участь у небезпечній місії та висунутися десантом на броні танків для прикриття виходу побратимів.

Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
Одним з найважчих випробувань для пари стала операція деблокування оточених підрозділів 24-ї окремої механізованої бригади на Луганщині

"Вредіна" записалася до списків, але коли її не викликав на бесіду командир батальйону, зрозуміла, що дівчину намагаються оберігати. Вона вже знала, що Олександр братиме участь в операції. Справжня українська дівчина не стала тратити час на роздуми й вагання. Командир батальйону, в кабінет якого увірвалася Аліна, згадує, що йому довелося прийняти одне з дуже непростих рішень. Адже за всіма командирськими рішеннями під час війни – людські життя і долі. Але із завданням дівчина впоралася гідно.

Потім були шалені обстріли і важкі контактні бої в різних гарячих точках палаючого фронтового Сходу. Доводилося й окопуватися ножем, і економити воду, і допомагати пораненим, і бачити загибель товаришів, і "відпрацьовувати" по окупантах, що перли стіною, користуючись своєю чисельною і технічною перевагою.

Час героїв, Кохання на лінії вогню, Олександр Біллі, Аліна Вредіна, Володимир Патола, Defense Express
За спиною молодої пари роки війни та спільна участь у бойових операціях

Пара уже більше двох з половиною років разом. Звісно, вони хвилюються одне за одного й намагаються одне одного оберігати. Обережно будують плани на майбутнє, але відчайдушно і професійно воюють, відстоюючи це майбутнє для себе та інших родин. Про те, що відчуваєш, коли кохана людина прикриває тобі спину в прямому розумінні слова, дивіться у другому випуску програми "Час героїв":

Володимир Патола

спеціально для Defense Express

фото з архіву Олександра "Біллі"

Також в рубриці "Час героїв" читайте та дивіться історію про найважчий бій і найвищу нагороду "Снайпера".

Читайте також: ​Про Eurosatory 2024, інклюзивність європейської оборонки та вихід на міжнародний ринок – інтерв'ю з Директоркою "Термо Проджектс Україна"