xcounter
#

Час героїв: найважчий бій і найвища нагорода "Снайпера" (відео)

Олександр "Снайпер"  - командир відділення 120 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України
Олександр "Снайпер" - командир відділення 120 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України
2433

"Снайпер" - представник молодого покоління українських військових, але його досвіду і професіоналізму могли б позаздрити багато ветеранів. 14 лютого 2022 року хлопець відсвяткував свій 19-й день народження, а вже 24 лютого попри вибухи і загрози ракетних атак вирушив добровольцем до ТЦК.

Коли Олександр вперше заступив на бойове чергування, - підходячи до поста, зауважив, що хлопців видно здалеку. Змінивши товариша, знайшов гарне місце в тіні, яке забезпечувало чудовий огляд і, в той же час, було прикритим від сторонніх очей.

Командир, не побачивши новобранця на посту, подумав, що щось сталося, прибув особисто і застосував засоби зв’язку. Коли воїн зробив крок зі свого місця спостереження, висновок побратимів був безапеляційним: "Оце рефлекси, буде "Снайпер".

Читайте також: Про "Хезболлу" відомо, а що із себе представляє армія Лівану, в якої трохи більше 300 танків

Початок війни видався складним періодом, і на навчальні стрільби рекрути потрапили лише через місяць. Чотири десятки та дев’ятка з п’яти пострілів при першому в житті знайомстві з автоматом призвели до того, що позивний прилип надійно. Олександр хотів змінити його іншим, який привертав би менше уваги, але хлопці уже звикли так називати.

Час героїв, Найважчий бій і найвища нагорода Снайпера, Відео, Defense Express
Снайпер: один постріл - один труп

Про досвід

Більше двох років служби - чимало навіть для мирного часу. А тим паче, коли мова йде про запеклі бої у найгарячіших точках палаючого Сходу України. Перш ніж стати одним із тих, хто забезпечує спокій мешканців столиці та Київської області, Олександр виконав багато бойових завдань, встиг познайомитися і з контузіями, і з пораненнями, і з найрізноманітнішими засобами ураження, які застосовують російські окупанти, зокрема неконвенційними - фосфором та хімічною зброєю. Хлопець переконаний, що в бою перемагає характер. Шанси вижити і перемогти є у того, хто мобілізує свої внутрішні резерви та впевнений у собі. "Ти вмикаєш свій стальний характер, дієш точніше, швидше натискаєш на курок і відбувається те, що відбувається. Невпевненість у собі - це смерть. Адже ворог навпроти зазвичай впевнений у собі та своїх діях і в нього теж є характер".

Час героїв, Найважчий бій і найвища нагорода Снайпера, Відео, Defense Express
"Стріляйте по дронах! Не бійтеся, а знищуйте їх. Це такий самий ваш ворог, як і живий російський окупант зі зброєю в руках!" - Олександр, командир відділення 120 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України

Про життя

Олександр був надзвичайно активним у цивільному житті. Він творча натура, якій близькі і художня самодіяльність, і мистецтво, і комерційна діяльність. Окремі захоплення - подорожі, туризм, біг на десять та п’ятнадцять кілометрів додали витривалості і дуже знадобилися на війні. Але головне кредо - "жити тут і зараз". Воїн отримував задоволення від кожної хвилини свого життя, коли був цивільним, і продовжує робити це в районах бойових дій. Адже "те, що з нами відбувається, - лише 10% нашого життя. Інші 90% - як ми до цього ставимося і як проводимо свій час".

Час героїв, Найважчий бій і найвища нагорода Снайпера, Відео, Defense Express
В бою перемагає характер: шанси вижити і перемогти є у того, хто мобілізує свої внутрішні резерви та впевнений у собі

Про сучасну війну

"Стріляйте по FPV-дронах. Не бійтеся, а знищуйте їх. Це такий самий ваш ворог, як і живий російський окупант зі зброєю в руках!", - У "Снайпера" був випадок, коли противник застосував проти нього та його команди півдесятка безпілотників. Чотири з них командир відділення зумів збити на підльоті з автомата, підтвердивши свій промовистий позивний. Від вибуху п’ятого їм з побратимами вдалося врятуватися.

Більш детально про погляди Олександра, його найважчий бій і найвищу нагороду, кохану дівчину, і те, що надихає молодого командира й додає йому сил, - дивіться у першому випуску авторської програми "Час героїв":

Читайте також: "Алабуга" зробила 6000 Shahed на 1 рік раніше плану, і це означає новий виток війни в небі над Україною