xcounter
#

ЗСУ знищили дуже рідкісний БТР, який мав допомагати рашистам стримувати наступ

10418
Російський БТР з УМЗ після влучання в нього гранати з БПЛА
Російський БТР з УМЗ після влучання в нього гранати з БПЛА

Російський БТР-80 з УМЗ спершу напоровся на міну, а потім отримав влучний "прильот" з БПЛА

Українські військові знищили доволі рідкісну машину російського окупаційного війська – у приціл наших захисників потрапив модифікований російський бронетранспортер БТР-80, оснащений пусковою установкою УМЗ – універсальним мінним загороджувачем.

Спершу російський бронетранспортер підірвався на міні, згодом за машину взявся український оператор безпілотника-"бомбовоза", який влучно скинув на машину з дрона гранату.

Читайте також: Рашисти поки не мають успіхів зі своїми "танками-камікадзе", але остаточно "списувати" таку загрозу не варто

На кадрах видно, як машина після влучання гранати задимілася, згодом можна побачити детонацію боєприпасів і зрештою загоряння бронетранспортера, тож машину можна вважати знищеною.

БТР-80
БТР-80 з УМЗ

Знищення будь-яких систем мінування ворога сьогодні є надважливим етапом, бо росіяни активно використовують їх для постановки мінних полів, які на сьогодні є важливим елементом оборони російського окупаційного війська.

Так, щоб затримати просування ЗСУ, окупанти активно використовують свої сучасні системи мінування "Зємлєдєліє", які одним залпом нібито можуть перекрити площу у декілька футбольних полів і можуть працювати на відстані від 5 до 15 км.

Вперше Сили оборони України знищили таку машину орієнтовно на початку березня 2023 року, її також було знищення за допомогою скидів з безпілотного літального апарату.

Ще одну машину "Зємлєдєліє" було знищено наприкінці червня, причому для її утилізації ймовірно використали наявний на озброєнні ЗСУ "розумний боєприпас" типу SMArt 155 або 155 BONUS.

УМЗ, фото ілюстративне
УМЗ, фото ілюстративне

Крім того, для мінування територій окупанти також використовують й ті ж радянські інженерні машини УМЗ на базі вантажівки ЗИЛ-131В, і одна з таких систем була знищена FPV-дроном.

Читайте також: Знищення "у трьох актах" або як ЗСУ утилізували ще один російський Т-90М "Прорыв" (відео)