xcounter
#

ЗСУ готуються до значного збільшення американських САУ M109 та HIMARS у строю: про скільки одиниць йде мова

САУ M109
САУ M109
58084

Темпи навчання фахівців ЗСУ значно випереджають отримання важкого озброєння

Завдяки додатковій інформації від Пентагону стало зрозуміло, що Збройні Сили України очікують значного збільшення кількості 155-мм самохідних артилерійських установок M109.

Справа в тому, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі під час брифінгу оголосив про кількість українських бійців, які пройшли навчання на деякі види західної зброї. Зокрема він оголосив, що 420 військовослужбовців ЗСУ завершили навчання на гаубицях M777, 129 - на бронетранспортерах M113, 100 на БПЛА, а 300 - на САУ M109.

Читайте також: У Пентагоні відповіли на "потребу" ЗСУ у тисячах САУ та БПЛА, а також передачу лише 10% від необхідного
САУ M109
САУ M109

Слід зазначити, що штатний екіпаж САУ M109 складається з 6 осіб, тобто було підготовлено екіпажів на 50 САУ. Водночас могла бути ситуація, коли навчались лише критичні фахівці - командир, механік-водій та навідник. Саме така схема була реалізована на навчанні на M777. І тоді мова йде про плани отримати сотню таких машин, в за весь час Україні було передано лише близько двох десятків M109.

Тобто цілком ймовірно очікувати значного посилення Збройних Сил України саме цими самохідними артилерійськими системами.

Також, як зазначив Марк Міллі вже завершено навчання 60 українських військових, які опановували HIMARS. В цій ситуації ще цікавіше, бо на одній пусковій HIMARS екіпаж складає 3 особи, але у склад системи входять ще транспортна машина та машина керування.

HIMARS
HIMARS

Але, у будь-якому випадку, кількість бійців які пройшли тренування значно більше за чотири одиниці HIMARS, про передачу яких офіційно оголошено.

Читайте також: Україна отримає додаткову артилерію від Польщі, Нідерландів та Канади: які артсистеми можуть передати ці країни