xcounter
#

ЗРК NASAMS тепер коштує 410 млн євро, і це буквально шалена цифра

5887
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це підкреслює, наскільки гострим є зараз дефіцит засобів ППО у світі

Профільні західні ресурси пишуть про те, що уряд Іспанії уклав контракт із корпорацією Kongsberg Defense & Aerospace на поставку зенітно-ракетного комплекса NASAMS III вартістю 410 мільйонів євро.

Загалом деталі цього контракту не розкриваються. Вказуються лише загальні деталі наприклад, що заявку на придбання цього ЗРК Іспанія подала на початку квітня цього року, і що придбання NASAMS III стане складовою зусиль іспанської армії по модернізації своєї протиповітряної оборони.

Читайте також: Після чемпіонату з баштометання в РФ патентують танк з катапультуванням екіпажу
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року Іспанія мала вісім комплексів NASAMS. Тому на перший погляд виглядає так, що для іспанців придбання одного NASAMS III складно назвати значним розширенням арсеналу. Але з іншої сторони, тут краще звернути увагу одразу на інший параметр – показник вартості, 410 мільйонів євро.

Бо далі ми можемо порівняти наприклад із тим, що коли в листопаді 2023 року Норвегія замовляла комплекси NASAMS для України, то там чотири батареї таких ЗРК на сумарно 8 пускових установок та 4 пункти управління із запасом зенітних ракет обійшлись сумарно в 0,86 мільярди доларів, або ж орієнтовно "всього лише" 215 мільйонів доларів за одну батарею.

Пускова ЗРК NASAMS

На цьому тлі виходить, що навіть лише один NASAMS III (навіть якщо лише для далекої Іспанії) уже коштує шалені 410 мільйонів євро. Не кажучи уже про те, яким буде фактичний строк поставки цього ЗРК для іспанської армії. Оскільки очевидно, що зараз умовна "черга" із замовників на отримання цих зенітно-ракетних комплексів розписана на кілька років наперед.

Раніше Defense Express пояснював, чим важливо, що ЗРК NASAMS в строю ЗСУ тепер можуть стріляти AIM-9X. Також ми розповідали про те, що на початку цього року була актуальною наступна проблема - чому для зробити ЗРК NASAMS досі треба 2 роки та 1000 підрядників, і як це виправити.

Читайте також: Поляків не влаштовує Т-72 і Т-55, коли вони шукають танки на 120 самохідних мостів