xcounter
#

Після чемпіонату з баштометання в РФ патентують танк з катапультуванням екіпажу

12872
Після чемпіонату з баштометання в РФ патентують танк з катапультуванням екіпажу

Тут заодно виникає питання про бар’єр вартості такої технологічної новації

Ресурс @btvt_2019 в одній із своїх публікацій повідомляє, що в РФ запантентували танк із катапультуванням екіпажу. Який конкретно тип танку має отримати такий "апгрейд" - не деталізується, наводиться лише загальний опис. Зокрема зазначається, що в такому танку екіпаж має сидіти в капсулі для катапультування, спорядженій піропатроном.

Між самою капсулою та бойовим відділенням має розміщуватись перегородка із бронеплити арочної форми, головні частини снарядів в укладці мають бути розміщені "в сторону від екіпажа". При катапультуванні капсули із екіпажем має відбуватись зупинка танка.

Читайте також: Після невдалої спроби восени 2023 року проведено нові пуски МБР Minuteman III
Російський патент на танк із катапультуванням екіпажу, джерело - btvt_2019

На перший погляд, цей патент рашистів виглядає як мінімум дивно. Оскільки в армії РФ і так працює "не маюча аналогів у світі" система примусового катапультування башт від танків аж так, що можна проводити окремий рейтинг із висотою польоту в кожному із випаків.

Але сама така розробка виглядає у чомусь логічною, якщо зважити на ту обставину, що на ранок 5 червня 2024 року Сили оборони України уразили 7806 російських танків усіх типів. А це – удвічі більше, аніж армія РФ взагалі мала в своєму розпорядженні перед початком повномасштабного вторгнення в Україну.

Російський патент на танк із катапультуванням екіпажу, джерело - btvt_2019

Якщо ж розглядати цей патент рашистів із повною серйозністю, то тут насправді одразу виникає питання про доцільність. А саме – що запровадження катапультованої капсули для екіпажу на будь-якому ОБТ може кардинально збільшити рівень затрат на виготовлення машини.

Що ж стосується прецеденту із "мангалізацією" танків, яка спочатку зачепила саму армію РФ, а потім "перекинулась" й на інші армії світу, навіть той же ЦАХАЛ, то тут структура ситуації насправді зовсім інша. "Мангал" як імпровізований спосіб захисту танка можна виготовляти як і в польових, так і в заводських умовах, а його установка не вимагає особливої зміни в конструкції машини.

Раніше Defense Express розповідав про те, що в РФ вперше показали ТОС-3 "Дракон", нову версію "Солнцепека".

Башта Т-72Б3 у повітрі
Читайте також: Поляків не влаштовує Т-72 і Т-55, коли вони шукають танки на 120 самохідних мостів