xcounter
#

​Зеленський змінив командувача ССО та уточнив завдання – недопущення провокацій та превентивні заходи

3187
​Зеленський змінив командувача ССО та уточнив завдання – недопущення провокацій та превентивні заходи

Новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України став генерал-майор Григорій Галаган. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ 25 серпня ц.р. (№358/2020). Іншим указом (№357/2020) з цієї посади був звільнений Ігор Луньов

Зеленський вважає, що в умовах дії перемир’я, яке нині триває, змінилися завдання Операції об’єднаних сил.

"Буде більше провокацій від проросійських бойовиків, тож і командування, і особовий склад ССО мають більше працювати над їхнім недопущенням і превентивними заходами. Також необхідне впровадження більш агресивних заходів протидії викликам, які постають, - адекватно реагувати на провокаційні дії з боку противника", – наголосив Президент в ході зустрічі з новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Читайте також: ​Збройні Сили України активізували навчання: від спецоперацій та повітряного бою до штурмових дій у місті
Командувач, ССО, Григорій Галаган, Defense Express, Президент Зеленський
Президент 25 серпня ц.р. змінив командування Сил спеціальних операцій / Фото: Прес-служба Президента України

"Також необхідне впровадження більш агресивних заходів протидії викликам, які постають, – адекватно реагувати на провокаційні дії з боку противника", – наголосив Верховний Головнокомандувач.

Серед завдань нового командувача ССО Володимир Зеленський назвав продовження розвитку всіх компонентів Сил спеціальних операцій.

Новопризначений командувач ССО запевнив Президента у найголовнішому – якісному виконанні завдань за призначенням у різних умовах, продовженні роботи, спрямованої на розвиток морського та авіаційного компонентів Сил спеціальних операцій.

Що відомо про нового Командувача ССО:

Командувач, ССО, Григорій Галаган, Defense Express

Генерал-майор Галаган Григорій Анатолійович, 42 роки, народився в родині військового. Ветеран російсько-української війни, має статус учасника бойових дій.

Після закінчення військового вишу був розподілений у Кропивницький, в 50-ий центр спеціальної підготовки, а звідти був відібраний до Служби безпеки України і направлений в Сімферополь, де проходив службу протягом 12 років (в підрозділі головного управління "А", на посаді заступника начальника відділу).

Після анексії Криму Російською Федерацією разом з родиною виїхав на материкову Україну де продовжив службу в СБУ. З 2014 року брав участь в АТО, створював підрозділ Центру спеціальних операцій "А" а з 2015 року його очолив.

Командувач, ССО, Григорій Галаган, Defense Express

У квітні 2015 року був поранений при виконанні бойового завдання. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня та орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня

Звання генерал-майора отримав у 40 років (Указ Президента України №79/2018) на посаді начальника Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів Служби безпеки України.

З 24.04.2019 року по 04 вересня 2019 р. - перший заступник Міністра у справах ветеранів України.

Командувач, ССО, Григорій Галаган, Defense Express

Що являють собою Сили спеціальних операцій ЗСУ

Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, що був заснований у 2016 році. До складу ССО входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

ССО ЗСУ, Defense Express
Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, що був заснований у 2016 році / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

День Сил спецоперації ЗСУ було встановлено указом президента України від 26 липня 2016 року, з метою «подальшого розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави».

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!». Нову символіку й однострої було остаточно затверджено наказом МО №606 від 20 листопада 2017 року.

ССО ЗСУ, Defense Express
Емблема Сил спеціальних операцій Збройних сил України

Відповідно до Закону України "Про Збройні Сили України" Сили спеціальних операцій Збройних Сил України здійснюють спеціальну розвідку. Крім того, разом з органами військового управління розвідки та військовими частинами розвідки ЗС України "можуть залучатися до заходів добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, підготовки та проведення спеціальних операцій та/або спеціальних дій, забезпечення готовності Збройних Сил України до оборони держави".

ССО ЗСУ, Defense Express
Завдання Сил спеціальних операцій Збройних сил України / Інфографічна інформація: Прес-служба командування ССО ЗСУ

ССО вирізняються високими вимогами щодо добору кандидатів на службу – відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів. Таким чином спецпризначенцями стають лише високомотивовані, стресостійкі та досвідчені військові. Також велику увагу в ССО приділяють підготовці особового складу.

Воїни ССО за час протистояння російській агресії відзначились при проведенні багатьох бойових операцій, як у відкритому протистоянні з противником, так і в його тилу.

В зв’язку зі специфікою служби про реальні досягнення бійців ССО відомо не багато. За застарілою інформацією, що було офіційно оприлюднено, станом на 17 січня 2019 року, 294 воїни були нагороджені державними нагородами, 4 воїни отримали звання Герой України.

Сили спеціальних операцій першим серед інших видів військ Збройних Сил досяг сумісності із НАТО. Зокрема 24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (Special Operations Forces) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (NATO Response Force, NRF).

ССО ЗСУ, Defense Express
ССО ЗСУ, Defense Express
24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (Special Operations Forces) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО /Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

Слід зазначити, що, згідно з планами командування ССО, у 2021 році ще один підрозділ буде готовий виконувати такі завдання.

Читайте також: ​Сьогодні в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій